Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Puy Saint Vincent

Uvijek dobri stari Puy Saint Vincent

O skijalištu Puy Saint Vincent

Govorimo o skijalištu, koje nije veliko za francuske standarde. Puy (ili PSV na francuskom) ima dobrih 75 km skijaških staza. Smješteno je u regiji Hautes-Alpes, što u doslovnom prijevodu znači gornje Alpe, a Hrvati ovaj dio Francuske zovemo Južne Alpe.

U posljednjih deset godina uloženo je puno novca u modernizaciju objekata i umjetni snijeg, što je svakako vidljivo u dužem trajanju sezone i kvaliteti skijanja. A to su prepoznali i hrvatski skijaši. Zimi svake godine Puy posjeti oko 3.000 hrvatskih ljubitelja bijelih staza. Staze su raznolike, dovoljno široke, prikladne i za početnike i za bolje skijaše. Skijalište je također izuzetno popularno kod obitelji s djecom. Iako 75 km skijaških staza ne zvuči previše, za veliku većinu rekreativaca je sasvim dovoljno. 

Najviša točka nalazi se na 2.750 m., a staze se spuštaju sve do 1.400 m nadmorske visine, što je ujedno i najniža točka skijališta. Najduži spust dug je čak 1400 m! Ne radi se o nikakvom ravnom spustu, već o posve ugodnom, dovoljno širokom spustu koji je baš kako treba biti. Noćno skijanje također je poseban doživljaj.

Puy Saint Vincent možemo podijeliti u 3 okruga:

  • Puy 1400
  • Puy 1600
  • Puy 1800
Puy Saint Vincent 1400

Na 1.400 m nalazi se pravo selo, najstariji dio s nekim povijesnim zgradama. Najpopularnija je javna krušna peć koja se koristi i danas. Selo ima 3 hotela i nekoliko koliba. Visina od 1400 m izvrsno je polazište na stazu za skijaško trčanje, koja vodi do najvišeg djela sela na 1800 m. Početnici svoje prve skijaške korake najčešće naprave na 1.400 m, jer se tamo nalazi idealna žičara, koja nije preteška, te je staza vrlo ugodna za svakog početnika skijanja.

Puy Saint Vincent 1600

Na 1.600 m pravo je središte skijališta. Svi su iznenađeni ogromnim objektom koji se naziva pčelinjak. To je tipična zgrada koja se može naći na mnogim francuskim skijalištima – a Puy također ima svoju. Priznajmo, da se na drugim skijalištima nalaze i veće građevine, međutim, s obzirom na teren i malu veličinu skijaškog centra, ova je zgrada izvanredna i svi je primjećuju.

U prizemlju pčelinjaka nalaze se: medicinska ambulanta i ljekarna, trgovina prehrambenih proizvoda, pekara, škola skijanja, najam opreme, suvenirnica te nekoliko barova i restorana. Na gornjim katovima ima puno apartmana, ali oni su mali i klasificirani su s 2 *. Lokaciju na 1600 m odabiru gosti koji žele imati sve pri ruci te im standard nije toliko bitan. U blizini pčelinjaka kreću staze različitih težina, a obitelji s malom djecom koriste poligon za početnike.

Puy Saint Vincent 1800

Lokacija na 1.800 namijenjena je uglavnom smještaju, koji je uglavnom ski in & out, a nijedan smještaj nije udaljen više od 150 m od najbliže staze. Ovo je definitivno jaka strana Puya. Postoje klasični apartmani za 4 – 8 osoba, smješteni u većim rezidencijama, kao i manje kuće. Najcjenjeniji i najpoznatiji smještaji među skijašima su: Parc aux Étoiles (apartmani i kućice), Dame Blanche (apartmani i kućice), Les Gentianes itd.

Svaka kuća ima svoju jaku stranu: u kompleksu Parc aux Étoiles gosti imaju pristup besplatnoj sauni, Les Gentianes nudi korištenje bazena, Dame Blanche je na novo obnovljena… Parking je na javnim parkiralištima besplatan. Također, svaka kućica ima svoje parkiralište koje je dostupno uz nadoplatu. Za ljubitelje francuskog kruha brinut će se pekara Tom-Rider, smještena neposredno uz skijalište, dovoljno blizu svih smještaja te svakodnevno nudi svježi kruh. Danju se Tom-Rider pretvara u tihi, ali ugodan bar s glazbom i terasom za sunčanje.

Kako doći do Puy Saint Vincent?

Iz središnje Hrvatske u Puy? Iz Zagreba preko Ljubljane, od Primorske regije do Italije, pored Venecije, Verone, Milana i Torina. Ostavite autocestu nekoliko kilometara prije tunela Fréjus koji vodi u sjevernije dijelove Alpa. Slijedite znakove za Sestriere, popnite se preko prijevoja Montgenevre i već ste u Francuskoj. Slijedi spust do Briançona, šarmantnog povijesnog grada i lokalnog središta, a odatle je Puy udaljen samo 30 minuta vožnje. Ukupno iznosi cca. 750 km ili 8 sati vožnje, sa zaustavljanjima 9.

Kakvo je skijanje početkom prosinca?

Apsolutno top. Puy ima 100% pokrivenost terena umjetnim snijegom do 2000 m nadmorske visine. Za snježne više predjele se brine i sama priroda. Skijalište se nalazi u nacionalnom parku Écrins i okruženo je vrhovima koji prelaze 3.000 m nadmorske visine, što bi, prema riječima lokalaca, trebalo dodatno ohladiti regiju i pružiti idealne snježne uvjete. Isto vrijedi i za proljetno skijanje. Skijalište je zaista bogato snijegom i ako se osvrnemo na zadnjih 10 sezona, nije bilo problema.

Ne treba zaboraviti da Puy Saint Vincent leži u južnim Alpama, na granici sa sunčanom Provansom, a ni more nije daleko. Blizina mora znači više oborina, a nadmorska visina i lokalna klima osiguravaju dovoljno snijega. Statistike posljednjih godina pokazuju da je najveći dio snijega pao upravo u južnim Alpama. S druge strane, sunčana orijentacija omogućuje ugodnu zabavu na snijegu čak i u najhladnijim mjesecima.

Puy Saint Vincent ski map
Cijene aranžmana u Puy Saint Vincent

Cijene aranžmana za tjedni boravak i 6-dnevnu skijašku kartu počinju od 150 eura. Cijene rastu tijekom božićnih i novogodišnjih praznika i zimskih školskih praznika, ali se uglavnom Puy smatra jednim od najpovoljnijih skijališta u Francuskoj.

Ostale važne informacije:
  • Staza za skijaško trčanje nalazi se između 1.400 i 1.800 m. Upotreba je dostupna svim skijašima koji su kupili ski kartu.
  • Navečer su dostupne noćne vožnje s ralicama.
  • Nočno skijanje na stazi dugoj 2,7 km: utorkom i subotom, besplatno za nositelje 6-dnevne ski karte.

Za rezervacije odmora u Puy Saint Vincentu kliknite ovdje >> Rezervacije Puy Saint Vincent

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »