Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google

Giro d’Italia 2024 – Podaljšan vikend v Dolomitih in ogled 17. etape

V srcu Dolomitov: Slovenija na Giro d’Italia 2024

Ko se svet kolesarstva pripravlja na 107. izvedbo legendarne dirke Giro d’Italia, so vse oči uprte v eno od najbolj slikovitih etap tega spektakla – 17. etapo, ki bo potekala 22. maja 2024. Poteka preko srca Dolomitov, od Selve di Val Gardena do Passo Brocona in ponuja navdušencem nad kolesarstvom edinstveno priložnost, da iz prve roke doživijo lepoto in izzive, s katerimi se bodo soočili najboljši kolesarji na svetu, med njimi tudi slovenski as Tadej Pogačar, skupaj z Janom Tratnikom in Domnom Novakom.

Dolomiti niso lepi le pozimi

Slovenci smo navdušeni nad zimskimi športi. Že dolgo poznamo Dolomite kot priljubljeno destinacijo za smučanje, zlasti območje okoli Sella Ronde. A prav ta čarobna gorska veriga ponuja povsem novo dimenzijo doživetij spomladi, ko se prebudi iz zimskega spanca. Ko se sneg umakne sveže zeleni travi, sive skale gora ustvarjajo dramatičen kontrast, ki ga ob bogati paleti spomladanskih barv le redko najdemo drugje. Z malo sreče v pravem trenutku lahko obiskovalci uživajo v pogledu na vrhove, ki se še vedno bleščijo v belini, medtem ko se v dolinah razcveta življenje.

Spomladi Dolomiti zaživijo v polnem sijaju, ponujajo pa tudi daljše sončne dneve, ki vabijo k raziskovanju. To je čas, ko modro nebo še posebej izstopa nad mogočnimi vrhovi, ko je zrak še posebej svež, narava pa se prebuja in vabi k aktivnostim na prostem. Pohodništvo, kolesarjenje ali preprosto uživanje v miru in tišini naravnih lepot; vsak lahko najde nekaj zase.

Prav zdaj je torej pravi trenutek, da Slovenci, ki Dolomite poznajo predvsem kot zimsko čudežno deželo, odkrijejo njihovo spomladansko podobo. S svojimi zelenimi travniki, slikovitimi dolinami, nazobčanimi skalnatimi vrhovi in dolgimi sončnimi dnevi Dolomiti spomladi ponujajo edinstveno in nepozabno izkušnjo, ki jo vsekakor velja doživeti.

Raziskovanje Dolomitov: Več kot le dirka

Od 18. do 22. maja 2024 vas vabimo v Dolomite. Preden se bodo kolesarji 22.5.2024 pognali v boj za rožnato majico, lahko izkoristimo priložnost za raziskovanje prelazov in trase, ki jo bodo prevozili kolesarji na dirki:

    • Passo Sella
      Ta prelaz, ki leži na višini 2244 metrov, je znan po svojih spektakularnih razgledih na okoliške vrhove Dolomitov. Cesta, ki se vije skozi Passo Sella, ponuja kolesarjem in pohodnikom priložnost, da občudujejo naravno lepoto te regije, z razgledi, ki jemljejo dih. Za tiste, ki iščejo navdih v naravi ali zgolj trenutek miru, je Passo Sella pravi biser.

  • Passo Rolle
    Za tem sledi vzpon na Passo Rolle, ki se dviga na višino 1984 metrov. Čudoviti panoramski razgledi in zahtevni vzponi predstavljajo nepozaben izziv za kolesarje. Obkrožen z gozdovi in alpskimi travniki, Passo Rolle nudi mir, daleč stran od vsakdanjega vrveža, in je priljubljena destinacija za ljubitelje narave.

Okoliški prelazi, ki jih je potrebno obiskati:

  • Passo Fedaia

Passo Fedaia je eden izmed biserov Dolomitov, ki leži na višini 2057 metrov. Ta prelaz v neposredni bližini Marmolade, najvišjega vrha Dolomitov, je priljubljeno izhodišče za pohodnike ter kolesarje, željne osvojiti svoje cilje. Passo Fedaia ponuja čudovito kuliso za počitek v naravi in razglede na jezero Fedaia, ki se blešči ob vznožju prelaza.

  • Passo Pordoi

Na višini 2239 metrov se nahaja Passo Pordoi, prelaz, ki velja za enega od najbolj ikoničnih v Dolomitih. S svojimi 27 serpentinami je tako za kolesarje kot motoriste pravi raj, obenem pa ponuja nekaj najlepših panoramskih razgledov v regiji. Na vrhu prelaza stoji spomenik Faustu Coppiju, legendarnemu italijanskemu kolesarju, kar Passo Pordoi dela še posebej priljubljen med ljubitelji kolesarjenja.

  • Passo San Pellegrino

Passo San Pellegrino, ki se vzpenja 1918 metrov visoko, je še en ključni prelaz v Dolomitih, znan po svojih slikovitih razgledih, zato je nujna postaja za kolesarske navdušence. Prelaz povezuje dolini Fassa in Falcade, obdajajo pa ga prostrani alpski travniki in gorske verige, ki kličejo po raziskovanju. Poleg kolesarjenja in pohodništva je Passo San Pellegrino priljubljen tudi pri ljubiteljih zimskih športov, zaradi česar je vsestranska destinacija za obiskovalce skozi vse leto.

Ponudba nastanitev Giro d’Italia za 4 noči od 18.05. – 22.05.2024

Predazzo: Hotel Meli 3* Superior – nočitev z zajtrkom od 240 € na osebo
Predazzo: Apartmaji Lagorai – najem od 115 € na osebo (v apartmaju za 4)
Soraga di Fassa: Park Hotel Avisio 4* – polpenzion od 329 € na osebo
Canazei: Schloss Hotel Dolomiti 4* – polpenzion od 447 € na osebo

 

Zaključna misel
17. etapa Giro d’Italia 2024 ni le še en dan v kolesarskem koledarju; je praznik športa, narave in skupnosti. Slovenija ima v tej zgodbi posebno vlogo, saj so naši kolesarji med favoriti za zmago, še posebej Tadej Pogačar, kar daje dodaten razlog za obisk. Vzemite si nekaj dni, obiščite Dolomite in doživite edinstveno kombinacijo športnih dogodivščin, naravne lepote in navdušenja, ki ga prinaša Giro d’Italia. Ne zamudite priložnosti, da postanete del te izjemne zgodbe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »