Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google

Vars – smučarski raj v francoskih Alpah

Vars je bil še nedavno tega relativno neznana destinacija za slovenske smučarje
 

Popularjejše je bilo  starejše smučišče Risoul iz sedemdesetih let, s katerim je Vars povezan v enoten smučarski sistem Foret Blanche v skupni dolžini 185 km. Resna kilometrina, moramo priznati! 

Najvišja točka sega 2750 m visoko, kar nudi optimalne pogoje z dolgo snežno odejo, hkrati pa suho podnebje zagotavlja, da so pobočja smučišča Foret Blanche nadpovprečno osončena. Smučarske proge so primerne za vse tipe smučarjev. Radi se pohvalijo, da so zgradili kar 6 snežnih parkov, kjer pridejo na svoj račun tudi največji adrenalinski odvisneži. 

Preden bodo mali in veliki začetniki dosegli  zavidljivo raven smučanja, se lahko na položnih progah v spremstvu profesionalnih trenerjev naučijo veščin belih strmin. In to že malčki od 18. meseca dalje!

 Če pa želite doživeti kaj drugega kot le smučanje, predlagamo pohod s krpljami v spremstvu lokalnega vodnika,  sankanje z adenalinskimi  sankami na tirnici ali morda celo vožnjo s pasjo vprego? Ste že poizkusili loviti ravnotežje s kolesom po snegu? 

Vars je poznan kot center hitrostnega smučanja
 

Prav tukaj je namreč leta 2016 italijanski hitrostni smučar Ivan Origone premagal svetovni rekord, ki znaša neverjetnih 256,958 km/h. Za primerjavo:  130 km/h se vozimo z avtom po avtocesti, 200 km/h je prepovedano in res zelo hitro, 250 km/h pa velika večina ljudi še ni vozila z avtomobilom. Neverjetni Italijan se je peljal več kot toliko, vendar na smučeh.  Si  ga kdo upa izzvati? V vsakem primeru  lahko na tej  slavni progi preizkusite svoj pogum in smukaško znanje ter postavite lasten rekord. 

Vars je razdeljen na dve naselji

Ti dve naselji v zimski sezoni povezuje brezplačen smučarski avtobus: spodnji Sainte Marie in zgornji Les Claux, ki je srce  kraja z bogato ponudbo namestitev in dejavnosti.

Kvaliteto in drugačnost Varsa so prepoznali tudi pri liksuzni verigi namestitev CGH. Letos so na višini 2.000 m.n.v. odprli njihov največji objekt v tem delu Francije, z luksuznim SPA centrom in dobro opremljenimi apartmaji.

Vars svojim obiskovalcem ponuja zelo raznoliko kvaliteto namestitev
 

Naše priporočilo velja številnim objektom s 4**** zvezdicami, po katerih največkrat posegajo slovenski gosti. Apartmajske hiše  se ponašajo z apartmaji, ki so večji od francoskega standarda, poleg tega pa so opremljeni še s spa centri s savnami in bazeni. 

·         Pra Sainte Marie

Lepa, nova rezidenca s 4****, grajena iz kamna in lesa, se nahaja v spodnjem delu Varsa, v naselju Sainte Marie, na višini 1650 m. Odlika te hiše so prav gotovo moderni apartmaji, gosti pa so vabljeni tudi v  notranji bazen z jacuzzijem, v  hamam in fitness.  Najbližja žičnica je oddaljena dobesedno nekaj korakov, tako da lahko govorimo o ski in&out objektu.  V bližini je na voljo parkirišče, pekarna.  Objekt je primeren za zahtevnejše goste in predvsem tiste, ki iščejo namestitev zunaj centra, v miru.

                  ·         Albane

Albane je ena bolj iskanih namestitev v Varsu. In je eden tistih, ki je najhitreje razprodan. Ima tudi zunanji ogrevan bazen. Nahaja se dobesedno na smučišču: proga je speljana tik ob objektu in pelje center Varsa, od koder naprej vozijo sedežnice v sistem Foret Blanche. Uradno je klasificiran s  3*** , vendar gre zagotovo za nadpovprečno kvalitetne apartmaje v primerjavi s francoskim standardom. Vars ni ˝party˝ destinacija, vseeno pa lahko pričakujete precej več dogajanja v centru Varsa, ki je oddaljen nekaj 100m peš.

·         Ecrin des Neiges

Rezidenca, zgrajena v tradicionalnem slogu slogu v kombinaciji lesa in kamna stoji dobrih 200 m od prve sedežnice, v samem centru mesta. Ugodna cena in dobra pozicija sta razlog, da se za ta objekt odloča ogromno naših gostov. Pred objektom je na voljo večje brezplačno parkirišče, kjer se vedno najde prostor. Apartmaji so različnih velikosti in  funkcionalno opremljeni. Namestitev Ecrin Des Neiges  izbirajo gosti, ki jim je pomembna lokacija v bližini restavracij in trgovin. 

·         Myrtilles

Myrtilles je ena od starejših rezidenc v  Varsu. Od prve žičnice je oddaljen cca. 300 m. Objekt ima 2* in nudi tipičen francoski standard.  Po namestitvi v Residence Myrtilles posegajo tisi, ki  v Vars pridejo pridejo pretežno zaradi smučanja in so jim dodatne vsebine v apartmajski hiši drugotnega pomena. Ugodna cena je prav gotovo ena od privlačnosti, zaradi katere beležimo dobro popolnjenost rezidence. Poleg brezplačnega parkirišča je gostom na voljo tudi prostor za opremo. V hiši so dobrodošle skupine prijateljev.

 

 

 

Vars map
Pot do Varsa
 

nič težkega, podobno kot ostale destinacije v Južnih Alpah. Čez Primorsko v Italijo, mimo Benetk, Verone, Milana in Torina, avtocesto zapustite nekaj kilometrov pred predorom Fréjus, ki vodi v bolj severne predele Alp, vzpnete se preko prelaza Montgenevre v Francijo, sledi spust v Briançon in 1 dobra ura vožnje do Varsa. V celoti znese cca. 780 km in cca. 8 ur vožnje.

Smučišče Vars je gotovo eno od tistih destinacij, ki nudijo največ  
 

Za vrednost paketa dobre namestitve, zagotovljeno snežno odejo, ogromno kilometrov belih strmin in nadpovprečno veliko sonca. 

Cene v januarju in marcu se pričnejo nekje pri 190 € po osebi (6-dnevna smučarska vozovnica + 7 nočitev v apartmaju), za boljšo namestitev okrog 220 € po osebi. V višji sezoni, ko smučišče preplavijo mednarodni gosti iz zahodne Evrope, so tudi dvakrat ali trikrat višje.

 Mountvacation priporoča obisk  Varsa januarja, ko so cene najnižje in marca, ko so zaradi daljših dni, utrjene snežne odeje in stabilnega vremena, razmere za smučanje idealne.  

Pa še nekaj: v Varsu vam za smučarske vozovnice  ne bo treba stati v vrstah pred blagajno: pričakale vas bodo skupaj s ključi na recepciji. Kaj to pomeni? V nedeljo zjutraj so prvi zavoji vaši!

Kdaj štartamo?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »