Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Superdevoluy skiing

Superdevoluy – francoski Dolomiti

Spomini…
 

Prijatelj je leta 2018 prvič obiskal Superdevoluy. Pred tem je presmučal Italijo, Avstrijo, Švico, Južne Alpe… Superdevoluy pa je bil na ˝TO-DO˝ listi čisto pri koncu. Verjetno ga niti ni bilo. 

Preko lokalnega partnerja smo dobili priložnost, da ga obiščemo in od bližje spoznamo skupaj z njim. 

Po prvem dnevu turistične ture smo si bili enotni pri eni stvar: prvič smo v Franciji dobili občutek, da smo v Dolomitih. 

 

Zakaj govorimo o Devoluyju in Superdevoluyju? 

 

Zato, ker je Superdevoluy razdeljen na 2 centra:

  • La Joue du Loup
  • Devoluy

          La Joue du Loup je nekoč bil povsem svoje smučišče, čisto na začetku. Ima zelo majhen, ampak avtentičen center. Med francoskimi turisti velja za bolj umirjen od Devoluyja in bolj družinski.

     Od leta 2018 je La Joue du Loup tudi bogatejši za moderen termalni center, kamor se lahko odpravite po smučariji. Primeren bo tudi za morebitne ne smučarje. Slabih 10 minut vožnje stran (7km) se skriva Devoluy: dinamičen, z nekaj lokali in tudi diskoteko… Čisto nekaj drugega. 

     Nekaj namestitev je povsem ski in&out, sicer pa je hoje od 100 do maksimalno 500 metrov. Od centra, kjer so številni apartmaji, je bil zgrajen povezovalni most, ki vas pripelje direkt do plateaja. Tam bodo tudi začetniki prišli na svoj račun, saj jim je na voljo del proge in prijeten, lahek tekoči trak. 

     Če ima La Joue du Loup nov termalni center, ima Devoluy povsem novo, vrhunsko opremljeno, mogočno športno dvorano. Na ta račun se tukaj ne malo krat pripravljajo tudi vrhunski, predvsem zimski športniki.

Katere namestitve vam priporočamo? Osredotočili se bomo predvsem na dvoje.

 

Najprej Chalet Margot: mirno bomo rekli, da gre za en najbolj kvalitetnih produktov  v Južnih Alpah, če pogledamo razmerje med kvaliteto in ceno pa sploh. Margot ima v svoji lasti centralno hišo, kjer je na voljo nekaj hotelskih sob in apartmajev, sicer pa je najbolj znan po svojih avtentičnih, iz lesa zgrajenih chaletjev, ki jih je skupaj okrog 30. 

Lesene hiše nudijo neposreden dostop do smučišča, od koder sledi spust do spodnje sedežnice pri plateaju. Hiše sprejmejo 8, 9, 10 ali 11 ljudi. Bolj primerne so za 6-8 ljudi. V ceno je vedno vključena uporaba pokritega, gretega bazena pri centralni hiši. Prav tako imate možnost kaj dobrega pojesti v hotelski restavraciji. Za tiste, ki potujete morda v dveh družinah skupaj, je to idealen produkt. Prav tako dobra izbira bo za skupine prijateljev.

Druga namestitev je Résidence l´Orée des Pistes, ki se v bistvu nahaja tik nad lesenimi hišami Margot, cca. 200m stran. Gre za večji objekt, ki ima številne apartmaje za 4, 6 in 10 ljudi, prav tako pa okrog glavne hiše stojijo še koče za 6 in 10 ljudi. 

V glavnem objektu so bazen in savna, uporaba bazena je brezplačna. Tudi tukaj imajo vse namestitve povsem neposreden dostop do smučišča. Namestitev je 4* in malenkost cenejša od spodnjih lesenih hišk Margot.

 

Kaj reči o smučišču?
 

Okrog 100 km prog in neverjetna raznolikost! Nekaj sedežnic, sider in vlečnic, nobene gondole. Posebnost je smučarska proga, ki ima ˝vertical drop˝ skoraj 400m nadmorske višine. Gre za črno progo, ki je urejena in ratrakirana. Na vrhu prelomnice se dejansko odpre strmina, ki ji ni videti konca.

Iz spodnje izhodiščne točke na 1.500 m.n.v. vas popeljejo 2 zaporedni sedežnici, s katerima se povzpnete za nekaj več kot 1.000 višinskih metrov. Nor pogled, skalnato gorovje, ki neverjetno spominja na Dolomite… Višina 2.550 m.

Kako pa je generalno s cenami?

 

Tudi v Superdevoluyju, podobno kot na podobnih destinacija v Južnih Alpah smučate za relativno poceni. Prvi paketi se začnejo pri 180 € / osebo /teden, pri čemer je vključena 6-dnevna smučarska vozovnica in 7-dnevno apartmajsko bivanje.

Vam zveni destinacija ne znano? To je razlog, da jo obiščete!

 

Superdevoluy ski map
Pot do Superdevoluya

 

Superdevoluy je v bistvu Devoluy, nekdo pa se je odločil dodati SUPER. Od vseh ˝kolegov˝ iz Južnih Alp je nam iz Slovenije najbolj oddaljen slabih 900 km. 

Od slavnega Montgenevra je oddaljen še skoraj 2h30 vožnje. Za ostale destinacije se običajno veselite, ko ste na Montgenevru, do Superdevoluyja pa je vožnje še kar nekaj. Pot vas pelje mimo Brianconu, Embruna in Gapa, na kar se pričnete vzpenjat. 

Cca. 30 minut vožnje vas loči potem od končne destinacije.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »