Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Familiy skiing in Les Orres

Les Orres – še eno od priljubljenih francoskih smučišč v Južnih Alpah

Les Orres je še eno od priljubljenih francoskih smučišče v Južnih Alpah
 

Les Orres se lahko vpiše med destinacije, ki so, podobno kot ostala smučična v Južnih Alpah, bogata s snegom. Predvsem zadnja leta se lahko pohvalijo  z boljšimi snežnimi razmerami  kot na bolj tradicionalnih in uveljavljenih smučiščih v Savojskih Alpah.

Les Orres ima podobno cenovno politiko kot ostala smučišča v Južnih Alpah: predbožični termin, januar, marec in začetek aprila so cenovno zelo dostopni termini. Naugodnejši paketi so na voljo po cca. 140 -150 € na teden in zajemajo 6-dnevno smučarsko vozovnico in 7-dnevno namestitev apartmaju. 

Tako kot povsod sta božično-novoletni termin in obdobje zimskih šolskih počitnic v februarju  (6.2. – 5.3.2021) najdražja termina, saj je povpraševanja ogromno. 

 

Smučišče les Orres nudi nastanitve v treh naseljih
 

·         Les Orres 1.550

·         Les Orres 1.650

·         Les Orres 1.800

Les Orres 1.550 je nekako bolj tradicionalni, vaški del.  Najraje ga izkoristijo dnevni smučarji, ki z velikih parkirišč hitro dostopajo do žičnic, ki vodijo višje v smučarski sistem Les Orres. Premore nekaj namestitev;  naši gosti se najraje odločijo za simpatične koče in apartmaje Les Logis d´Orres.   

Les Orres 1650 je že precej bolj smučarski. Velja za center destinacije, ki nudi precej ostalih dejavnosti: poleg trgovin, restavracij in lokalov tudi izposojevalnico opreme, smučarsko šolo ter drsališče.   Namestitve nudijo tipičen francoski standard, saj je bilo naselje postavljeno v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Najvišji in tudi najnovejši del destinacije je Les Orres 1.800, ki je po našem mnenju kot nalašč za slovenskega smučarja. Vse namestitve so so nanizane ob progi. Težko najdete objekt, ki bi bil več kot 100 m oddaljen od smučarske proge. Namestitve so v glavnem  klasificirane s 3*, kakšna izjema tudi 4*. Marsikatera namestitev ponudi tudi lep razgled na smučišče. Razlika v ceni ni velika, izstop na smučišče ja na koncu za vseh enak. Izhodiščna točka, t.i. ˝plateau˝, obkrožen z lokali,  je le nekaj  korakov od izhoda iz rezidenc. V neposredni bližini se najde tudi  območje, rezervirano za najmlajše: urejeno sankališče in poligon za najmlajše.  Tudi trgovine, pekarna, izposojevalnica opreme in smučarska šola niso daleč- na malem trgu sredi naselja.

Katere namestitve posebej priporočamo?

Na 1550 vam priporočamo Les Logis d´Orres. Simpatičen, novejši objekt nudi udobne apartmaje in nekaj samostojnih chaletov. Uradno ima 3*, vendar nudi več od ostalih 3* namestitev. Bazen, wi-fi in brezplačno parkiranje so argumenti, ki marsikoga prepričajo. Najbližja žičnica je oddaljene manj kot 200 m, ob povratku pa lahko kar prismučate do namestitve.

Na 1.800 je paleta namestitev nekoliko širša:

Rezidenci Le Parc des Airelles in Le Balcon des Airelles sta sosednja objekta. Parc Des Airelles  je ski in&out objekt, klasificiran s  3*, ki jo od sosednje hiše Balcon des Airelles s štirimi zvezdicami loči le lokalna cesta. V  Balcon Des Airelles  se nahaja tudi notranji ogrevan bazen, ki  je namenjen brezplačni uporabi gostom iz obeh rezidenc.

Les Balcons de Bois Mean in Les Chalets de Bois Mean sta prav tako sosednja objekta z direktnim dostopom  do smučišča. Oprema apartmajev se sklada s francoskim standardom,  imata pa oba objekta svoj bazen, ko ga gosti lahko uporabljajo brez doplačila. V wellness centru si gosti lahko ob doplačilu privoščijo savno ali masažo. Za oboje se je možno kar sproti dogovoriti na recepciji.

Veliko brezplačno parkirišče tik pod rezidencami nudi dovolj parkirnih mest, parkirno mesto v garaži pa si je možno zagotoviti ob doplačilu in z vnaprejšnjo rezervacijo. 

Les Orres vas pričakuje tako pozimi kot poleti

 

Destinacija premore 17 modernih žičnic in 35 raznolikih smučarskih prog v skupni dolžini približno 100 km. Z najvišje točke na 2700 m se je možno spustiti kar 1170 metrov na dno smučišča. Kar štiri kilometre dolga črna proga La Pousterle je edina v  Južnih Alpah, ki je uradno klasificirana tudi za mednarodne tekme. Z vrha se pokaže izjemen pogled, ki seže vse do jezera v dolini. Na voljo je tudi ogromno terena za freeride tako po čistinah kot tudi po gozdu.

Les Orres pa je v toplejši polovici leta zanimiv tudi za ljubitelje gorskega kolesarstva, saj se pohvali z urejenimi downhill stezami. Velja za referenco v Južnih Alpah, kjer občasno potekajo tudi večja tekmovanja na državni in mednarodni ravni. 

V dolini pa goste vabi jezero  Lac de Serre-Ponçon , ki je drugo največje umetno jezero v Evropi. Od svojega nastanka v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je pravi magnet za  turiste, saj je poznano kot center vodnih aktivnosti, ki poleg  vsega nudi še pogled na tritisočake … noro!

 

Les Orres ski map
Kako pridem do Les Orresa
 

Les Orres je še eno od priljubljenih francoskih smučišče v Južnih Alpah. 

Začnimo tokrat kar z geografijo, da bo predstava boljša. Pot iz Slovenije vodi preko Italije, v smeri Benetk, Milana in Torina.  Za Torinom zapustimo avtocesto in se vzpnemo na prelaz Montgenevre. Sledi  spust v Briançon, od koder potem pot vodi po dolini dobrih 50 km v smer Embrun / Gap. Pri mestu Embrun zavijemo z glavne ceste in po kakšnih dvajsetih minutah vzpona po dobro vzdrževani gorski cesti prispemo v Les Orres. 

Nič strašnega, pa vendar se dosežemo višino, ki presega naš Vršič. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »