Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Montgenevre winter

Montgenevre – prvo francosko smučišče

Nekaj o zgodovini Montgenevra

 

Lahko si privoščimo, da eno objavo pričnemo tudi nekoliko bolj zgodovinsko.In to si Montgenevre vsekakor zasluži. 

Prva smučarija seže v leto 1895, takrat sta bila na Montgenevru prisotna 2 norveška predstavnika vojske, ki sta demonstrirala tehniko takratnega smučanja francoskim vojakom. 

Pravi začetek in uraden pričetek pa seže v leto 1907. Številni se s tem hvalijo, ampak Montgenevre uradno velja za prvo francosko smučišče. Leta 1907 je bilo organizirano mednarodno tekmovanje, na katerem je sodelovalo preko 3.000 tekmovalcev. To tekmovanje velja kot prelomnica v zgodovini smučanja v Franciji.

Destinacija poka po šivih tudi poleti. Znani so po izjemnih kolesarskih poteh in golf igrišču, ki je z eno nogo v Franciji, z drugo v sosednji Italiji.

Montgenevre je po številnih značilnostih poseben in drugačen od preostalih smučišč, ki se prav tako nahajajo v Južnih Alpah.

Posebnosti Montgenevra

 

Posebnost je tudi nadmorska višina. Vrh prelaza, kjer stoji naselje Montgenevre se nahaja na nadmorski višini 1.860 m. To preprosto pomeni, da nikjer v Južnih Alpah ne spite višje, kot na Montgenevru. 

Delitev na več predelov, kot jo poznajo številne destinacije v Franciji tukaj ni. Vse poteka v eni vasici, ki je na enem mestu. Lahko pa naredimo delitev na severno in južno stran smučišča. Severna je na udaru sonca cel dan, kar se ob nekoliko slabših zimah in tekom spomladanske smuke pozna. Snega je nekoliko manj na tej strani in razmere so hitreje bolj južne sorte.

 

Zadnja posebnost, ki bi jo omenili tukaj je lokalni veter, ˝Lombarde˝, ki prinaša obilne snežne padavine. Gre za drugačen veter, kot ga ne poznajo preostala smučišča, ki se nahajajo po dolini Haute-Durance. 

Južne Alpe pomenijo veliko sonca, v kombinaciji z lepimi količinami snega imamo pravi recept za kvalitetno smučarijo. 

Montgenevre kot destinacija 

 

V primerjavi z ostalo konkurenco, je Montgenevre nekoliko dražja destinacija. 

Paketov, ki bi se pričeli pod 200 € / osebo / teden tukaj ne boste našli. Velja pa absolutno izkoristiti akcijsko-promocijske tedne, ki jih imajo žičnice v januarju (največ krat 2. in 3. teden v januarju, ter po 1 teden v drugi polovici marca). Takrat so cene smučarskih vozovnic resnično nižje in konkurenčne z ostalimi destinacijami v Južnih Alpah. Generalno gledano se cene pričnejo nekje pri 250 € / osebo / teden za 6-dnevno Galaxie smučarsko vozovnico in 7-dnevno apartmajsko namestitev.

Če se malce osredotočimo na namestitev, hitro ugotovimo da je tudi tukaj Montgenevre precej poseben. Zelo malo ima namreč povprečnih namestitev s 3*, kot jih najdemo približno povsod. Tukaj boste našli malo morje privatnih apartmajev, ki se gibajo med 2* in 3*. To bo za nezahtevne goste dovolj, za nekatere pa ne.

Iz izkušenj svetujemo predvsem 2 objekta, ki sta nekoliko dražja, vendar z lahkoto prekosata namestitve na ostalih destinacijah:

Najprej je tukaj Le Hameau des Airelles. Nahaja se nekje v sredini vasi, nekoliko višje in tik ob progi na severni strani smučišča. Gre za kar večji kompleks, z nekaj posameznimi objekti, ki imajo v sredini zunanji ogrevan bazen. Namestitev ima vse potrebno: dovolj velike apartmaje, bazen, praktično neposreden dostop do smučišča, možnost polpenzion v sosednji restavraciji, možnost pokritega parkirišča.

Drugi objekt je en bolj znanih v Montegenvru, posledično tudi dražji. Gre za prvi objekt, ki ga je veriga CGH odprla na območju Južnih Alpa – CGH Le Napoleon. Na voljo so v glavnem apartmaji za 4 in 6 oseb, preostalih za 8 in 10 oseb je zelo malo in so izjemno hitro razprodani. Apartmaji so nadpovprečno dobro opremljeni, poleg tega pa ima objekt svoj lasten SPA, kjer najdete bazen, savno, jacuzzi, parno kopel itd. Na voljo so tudi posebni masažni tretmaji.

Nekaj besed o smučiščih

 

Montgenevre je del združenja Galaxie. Gre v bistvu za smučarsko vozovnico, ki vam omogoča po 1 dan smučanja še v Puy Saint-Vincentu, Serre Chevalierju, Les 2 Alpesu in Alpe d´Huezu. 6 dnevna smučarija, 5 smučišč… Ravno prav za nekatere, veliko preveč za druge.

Montgenevre
Kako najlažje priti do Montgenevra

 

Najprej lahko povemo to, da iz Slovenije do nobenega francoskega smučišča ne pridete v krajšem času, kot do Montgenevra. 

Ta se namreč nahaja tik ob meji z Italijo, samo naselje se v bistvu začne s tem, ko prečkat mejo in občasno lahko še srečate kakšnega carinika. 

Meja z Italijo prav tako omogoča, da Montgenevre nikdar ne obravnavamo samostojno, temveč vedno skupaj s sosednjimi smučišči, ki ležijo pri sosedih – skupaj tvorijo smučarsko področje Vialettea, kar pomeni med drugim povezavo s Sestrierom, Sansicariom itd. 

Vse to so smučišča, ki so doživela zelo konkretno prenovo leta 2006, ko so bile Olimpijske Igre v Torinu. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »