Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Orcieres

Orcières – živahno središče po vaši meri

Predstavitev zadnje lokacije

 

Orcières ali Orcières-Merlette, če smo zares natančni. To bo v tem trenutku zadnja destinacija, ki jo bomo v okviru poudarka na Južnih Alpah opisali, predstavili…in vam jo skušali približat. 

Tako kot številne druge destinacije, je tudi smučarsko središče Orcieres na 1.850 m.n.v. Dejanska vasica se v resnici nahaja na 1.450 m, po serpentinah ne daleč od smučarskega centra, ki je 400 m višje.

Katere namestitve vam priporočamo?

 

Osredotočili se bomo na 3, in sicer Rochebrune, Pra Palier in Les Terrasses de la Bergerie:

Rochebrune je idealna namestitev. Nahaja se cca. 500 m od centra vasice, kjer najdete lokale in trgovinice, predvsem pa je ski in&out, saj stoji tik ob progi in gleda na zgoraj omenjeni telemix. Vsem gostom je na voljo ski-room, od koder se odpravite direktno na strmine. Prav tako ima objekt 100 m2 velik bazen, poleg tega pa še savno in hammam. Velik plus je še restavracija v okviru objekta, kjer si lahko kakšen večer ali dva privoščite lokalno specialiteto.

Pra Palier je 3* objekt, ki stoji pri tekočih stopnicah, ki goste pripeljejo v center vasice. Objekt je bil povsem prenovljen leta 2005 in je najcenejši izmed naštetih v tem prispevku. Nudi osnovni komfort, z osnovno opremo. Za povprečno zahtevne goste je to lahko že primeren objekt.

In za konec še Les Terrasses de la Bergerie, kjer gre ponovno za objekt, ki nudi neposreden dostop do smučišča. Lokacija je idealna tudi za obisk centra vasice in dogajanja, pekarne, mesnice in trgovinic. Vse je na peš razdalji, v radiju 400m. Objekt je 3*, vendar kljub temu v njem najdete bazen in savno, prav tako vam je na voljo ski-room.

 

Kaj lahko poleg smučanja še počnete v Orcieres-u?

 

V smučišče je bilo po letu 2000 vloženega kar nekaj denarja. Danes se Orcieres lahko pohvali z izjemnim zip-lineom. Val Thorens je tisti, ki je res prepoznaven po tem, v Južnih Alpah pa ga premore zgolj Orcieres, med tem, ko bi ga do leta 2023 moral dobiti tudi Puy Saint Vincent.

Zakaj je njihov zip-line tako poseben? Zato, ker gre za najdaljšega v Evropi. Meri nekaj manj kot 2.000 m v dolžino, posameznik pa preseže hitrost 130 km/h. Na jeklenico vas pripnejo horizontalno, tako da gledate naravnost v smer vožnje in na hrbet vam v vreči pripnejo smuči, da lahko po izstopu nadaljujete s smučarijo. Verjetno bo od adrenalina potrebna vmes kakšna pavza, ampak nič zato.

Otroke in verjetno tudi kakšnega odraslega bo zagotovo prepričal Winterparc, ki omogoča izjemno zabavo na snega. Na voljo je sankanje in raftanje po snegu. Posebna izkušnja in poseben park, ki ga drugje ne boste našli.

Kaj pa ljubitelji freestylea? Tudi ti bodo prišli na svoj račun. Vsako leto znova se potrudijo, da v osrčju smučišča, na slabih 2.300 m stoji 16.000 m2 velik snowpark.

Poleg naštetega ima Orcieres še proge za tek na smučeh (+40 km), bowling, drsališče, kopališče, dobre restavracije, kinodvorano… In to je že več, kot marsikatero drugo smučišče. 

Posebnost na žičnicah so mnogim neznani telemixi, pri čemer gre za kombinacijo gondol in sedežnic, na isti žičnici. Posedujejo jih kar 3, skupaj pa kar 28 žičnic in 51 smučarskih prog.

Za tiste, ki ga obiščete januarja si velja ogledati tudi smučarsko tekmo evropskega pokala, ki poteka po FIS progi in vedno privabi kar nekaj gledalcev.

Kakšni pa so pogoji za smučanje?

 

Pogoji: idealni. 

Vse bolj južno, kot se peljete od Montgenevra, tem bližje ste morju in tem več je sonca. Orcieres je od Mareillea oddaljen okrog 200 km. 

Nadmorska višina je še vedno izjemna, saj podobno kot drugod spite na 1850 m.n.v. Tudi v primeru slabega vremena ni strahu. Globoko v Alpah se slabo vreme pogosto zadrži tudi več kot teden dni zapored. Tega v Južnih Alpah pač ne poznajo. Pridih mediteranske klime opravi svoje.

Imajo tudi moderen sistem umetnega zasneževanje, ki lahko včasih priskoči na pomoč. Govorimo o več kot 120 snežnih topovih, ki pridejo prav predvsem za nižje predele smučišča, ko v začetku sezone včasih še čakamo na snežinke.

Orcieres ski map
Kako priti do Orcieresa?

 

Iz Slovenije je poti malenkost več, kot do večine preostalih destinacij. 

Prav tako kot za Superdevoluy, morate tudi za Orcieres prevoziti od Montegenvra še vso dolino Haute Durance, mimo Embruna in vse do Gapa, kjer se prične potem vzpon v Orcieres. 

Lahko računate na dobro uro več vožnje, kot recimo do Varsa in Risoula, kar na koncu znese okrog 9h vožnje iz Ljubljane recimo, s postanki lahko tudi več. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »