Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Skiing in Vars

Vars – skijaški raj u francuskim Alpama

Nešto o Varsu

 

Vars je donedavno bio relativno nepoznato odredište za hrvatske skijaše. 

Popularnije je bilo starije skijalište Risoul iz sedamdesetih, koje je povezano s Varsom u skupni skijaški sustav Foret Blanche ukupne dužine 185 km. Moramo priznati da je to ozbiljna kilometraža! 

Najviša točka doseže 2750 m visine, što pruža optimalne uvjete s dugim snježnim pokrivačem, ali suha klima osigurava da su padine skijališta Foret Blanche osunčane iznad prosjeka. Skijaške staze pogodne su za sve vrste skijaša. 

Ponosni su, što su izgradili čak 6 snježnih parkova, gdje se zabavljaju čak i najveći ovisnici o avanturi. Prije nego mali i veliki početnici postignu zavidnu razinu skijanja, ‌mogu učiti na ravnijim stazama uz pomoć profesionalnih trenera skijanja. I to već djeca od 18 mjeseci na dalje!

Ako želite doživjeti nešto drugo osim skijanja, predlažemo pohod na krpljama u pratnji lokalnog vodiča, sanjkanje s adenalinskim saonicama na tračnicama ili možda čak vožnju psećim saonicama? Jeste li ikad pokušali uravnotežiti bicikl na snijegu?

 

Prijevoz u Varsu

 

Vars je podijeljen u dva odmarališta koja su tijekom zimske sezone povezana besplatnim skijaškim autobusom: donji Sainte Marie i gornji Les Claux, koji je srce mjesta s bogatom ponudom smještaja i aktivnosti.

Smještaj

 

Kvalitetu i različitost Varsa prepoznali su i u luksuznom lancu smještaja CGH. Ove godine, na nadmorskoj visini od 2.000 m.n.v. otvorili su svoj najveći objekt u ovom dijelu Francuske, s luksuznim spa centrom i dobro opremljenim apartmanima.

Vars svojim posjetiteljima nudi vrlo raznoliku kvalitetu smještaja. Naša se preporuka odnosi na mnoge objekte s 4 zvjezdice, koje hrvatski gosti najčešće posjećuju. Apartmani se mogu pohvaliti veličinom većom od francuskog standarda, kao i sa spa sadržajima te saunama i bazenima.

Prekrasna, nova rezidencija sa 4 zvijezdama, izgrađena od kamena i drva, nalazi se u donjem dijelu Varsa, u selu Sainte Marie, na nadmorskoj visini od 1650 m. Karakteristika ove kuće su moderni apartmani, a gosti mogu uživati i u zatvorenom bazenu s jacuzzijem, hamamu i fitnesu. 

Najbliža žičara udaljena je doslovno nekoliko koraka, tako da možemo reći da je to ski in & out objekt. Parking i pekara su dostupni u blizini. Objekt je pogodan za zahtjevnije goste, a posebno one koji traže smještaj izvan centra, u miru.

Albane je jedan od najtraženijih smještaja u Varsu. I jedan je od onih koji se najbrže rasprodaju. Također ima otvoreni grijani bazen. 

Smješten je doslovno na skijaškoj stazi: staza kreće od zgrade i vodi do centra Varsa, odakle se žičare spajaju u sustav Foret Blanche. Službeno je klasificiran s 3 zvjezdama, ali to su definitivno natprosječno kvalitetni apartmani u usporedbi s francuskim standardom. Vars nije ˝party” odredište, no možete očekivati puno događanja  u središtu Vars-a, udaljenom nekih 100m pješice.

Rezidencija, izgrađena u tradicionalnom stilu u kombinaciji drva i kamena, nalazi se na dobrih 200 m od prve žičare, u srcu grada. Povoljna cijena i dobra lokacija razlozi su zbog kojih se veliki broj naših gostiju odlučuje za ovaj objekt. 

Ispred objekta nalazi se veliko besplatno parkiralište, na kojem uvijek ima mjesta. Apartmani su različitih veličina i funkcionalno su namješteni. Smještaj Ecrin Des Neiges odabiru gosti kojima je važno da su smješteni u blizini restorana i trgovina.

Myrtilles je jedan od starijih objekata u Varsu. Od prve žičare je udaljen oko 300 m. Zgrada ima 2 zvjezde i nudi tipični francuski standard. Smještaj u Residence Myrtilles odabiru oni koji dolaze u Vars uglavnom zbog skijanja, a dodatni sadržaji u apartmanskoj kući za njih nisu toliko važni. 

Povoljna cijena zasigurno je jedan od razloga za popunjenost ovog objekta. Gostima je uz besplatno parkiralište na raspolaganju i prostor za skladištenje opreme. Grupe prijatelja su dobrodošle!

Nešto o skijalištima

 

Skijaško odredište Vars zasigurno je jedno od odredišta koje nude najviše za vrijednost aranžmana: dobar smještaj, zajamčena snježna prekrivenost, ogromni kilometri bijelih padina i natprosječna količina sunca. 

Cijene u siječnju i ožujku počinju s oko 190 eura po osobi (6-dnevna ski karta + 7 noćenja u apartmanu), za bolji smještaj oko 220 eura po osobi. U višoj sezoni, kada je skijalište preplavljeno međunarodnim gostima iz zapadne Europe, cijene su dva ili tri puta veće. 

Mountvacation preporučuje posjet Varsu u siječnju, kada su cijene najniže i u ožujku, kada su zbog dužih dana, dobrog snježnog pokrivača i stabilnog vremena uvjeti za skijanje idealni. 

I još nešto: u Varsu nećete morati stajati u redovima ispred blagajne za skijaške karte: čekat će vas zajedno s ključevima na recepciji. Što to znači? U nedjelju ujutro prvi su zavoji vaši!

Neke zanimljivosti o Varsu

 

Vars je poznat kao centar za brzo skijanje. Tu je 2016. talijanski brzi skijaš Ivan Origone oborio svjetski rekord, koji iznosi nevjerojatnih 256.958 km / h. Za usporedbu: 130 km / h vozimo automobil autocestom, 200 km / h je zabranjeno i zaista vrlo brzo, a 250 km / h se velika većina ljudi još nije vozila u autu. 

Nevjerojatni Talijan vozio se i više od toga, ali na skijama. Usudi li se netko da ga izazove? U svakom slučaju možete testirati svoju hrabrost i skijaške vještine na ovoj poznatoj stazi i postaviti svoj rekord.

Vars map
Put do Varsa – ništa teško!

 

Sličan je ostalim odredištima u Južnim Alpama. Od Zagreba preko Ljubljane, od Primorske regije u Sloveniji do Italije, pored Venecije, Verone, Milana i Torina, napustite autocestu nekoliko kilometara prije tunela Fréjus koji vodi u sjevernije dijelove Alpa, uspnite se preko prijevoja Montgenevre do Francuske, nakon čega slijedi spust do Briançona i 1 sat vožnje do Varsa. 

Ukupno iznosi cca. 780 km i cca. 8 sati vožnje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »
Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 smučišč v Franciji

Katero smučišče izbrati?

Vsi vemo, da so francoska smučišča sinonim za neskončne kilometre prog, zagotovljen sneg in odlične snežne pogoje. Kako pa naj med neštetimi smučišči v francoskih Alpah izberem tisto, ki bo najboljše in najprimernejše za moj smučarski oddih?

V naslednjem pregledu vam predstavljamo 10 najbolj priljubljenih francoskih smučišč, pa naj gre za mirnejša in manjša smučišča, primerna za družine in začetnike, kot so Puy St. Vincent, Les Orres; ali pa velikane s pestro ponudbo in dovolj izzivov za vsakega ljubitelja adrenalina, kot so Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »