Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Risoul ski team

Risoul – destinacija, ki vam nudi največ zabave

Risoul je ena bolj znanih destinacij v Južnih Alpah

 

Gre verjetno za destinacijo, v katero smo pričeli najprej zahajati, še preden so v ospredju stopili Puy Saint-Vincent, Les Orres in ostali. Kolesarji ga verjetno poznajo zaradi Tour de France-a. 

Je Risoul primerna destinacija za družine, ali mlade in željne zabav? Verjetno se za obe skupini najde nekaj. Cel kup slovenskih družin se odloča za Risoul, zato bi bili nepošteni, če bi vam rekli obratno. 

Je pa tudi res, da se družine pogosteje odločajo za sosednji Vars, kjer lahko ob malenkost višjih cenah uživajo na enakem smučišču in spijo na morda nekoliko bolj mirnem področju. 

Za mlade, je to definitivno prava izbira. Že prvi sprehod skozi naselje daje občutek, da se sprehajate mimo številnih barov in lokalov, kjer bo zvečer zabavno. Mimogrede: après-ski zabave in zatem še večerne zabave so vsak dan v lokalu La Grotte du Yeti,. Gre za lokal, ki je del (verjetno) druge najbolj priznane franšize na francoskih smučiščih, poleg vsem dobro poznanega ˝La Folie Douce˝.

Kateri so objekti, ki vam jih posebej priporočamo?

 

Residence Deneb: gre za 4* objekt, za katerega lahko mirno rečemo, da je na samem vrhu po kvaliteti. Objekt je v zgornjem predelu naselja, ob prihodu v Risoul se boste tako zapeljali po serpentinah še naprej, cca. 300m. 

Do smučišča uradno nima neposreden dostop, vendar je po naših izkušnjah vedno dovolj snega, da se objekt lahko smatra kot ski in&out. Opremljenost apartmajev je precej boljša od povprečnega francoskega apartma, namestitev pa ima tudi večji notranji bazen, savno in jacuzzi. 

Do plateauja, kjer je šola smučanja, glavnina dogajanja in od koder peljejo žičnice v vse smeri, je dobrih 5 minut peš. Apartmajev je zgolj okrog 40, tako da je namestitev pogosto razprodana.

 

Residence Castor & Pollux: Castor & Pollux je namestitev srednjega ranga, 3*, ki pa ima vseeno notranji bazen. Apartmajev je okrog 80 in namestitev je predvsem v januarju zelo hitro razprodana. Lokacijsko se nahaja na idealnem mestu: praktično na smučišču, samo nekaj korakov stran od plateauja in centralneg dela vasi. Objekt je bil ne dolgo nazaj prenovljen.

Residence Vega: nekoliko bolj osnovno opremljena hiša, temu primerna tudi 2* kategorizacija. Brez bazenov in podobnih zadev, vendar z izjemno lokacijo in predvsem več kot sprejemljivimi cenami.

 

Poznate Risoul – kljub temu vam bomo podali še nekaj informacij?

 

O samem naselju velja povedati, da je verjetno najbolj dinamično in animirano izmed destinacij, o katerih smo zadnje tedne govorili na našem blogu. 

Popoldne nekaj après-skija, potem pavza za večerjo in zvečer zopet nekoliko bolj živahno. 

Nekaj posebnega je tudi novoletno dogajanje, ko je na plateaju običajno postavljeno ogromno plesišče in zabava traja globoko v noč. 

Vsega skupaj ima Risoul nekaj manj kot 20.000 postelj. Risoul bolj kot ostale vasi, o katerih smo predhodno govorili na našem blogu daje občutek avtentičnosti in prave gorske vasi, čeprav velika večina lokalnih prebivalcev prebiva v vasicah Guillestre, tik pod Risoulom in v avtohtoni vasi Risoul, ki leži 12km pod smučiščem.

Nekaj besed o smučišču

 

Risoul je neposredno povezan z Varsom. Ti dve smučišči danes ni mogoče več obravnavati eno brez drugega.

Skupaj tvorita dobro poznano smučarsko območje La Forêt Blanche, ki ima za seboj že pošteno tradicijo in obstaja vse od leta 1990. 

Risoul se nahaja na nadmorski višini 1850m. V osrčju naselja je t.i. ˝plateau˝, kjer je kar nekaj prijetnih lokalov in restavraciji, prav tako pa plateau velja za izhodiščno točko. Na plateauju se lahko odločite: ostajamo na Risoul strani, ali gremo pogledat v Vars? 

Vsega skupaj se nabere 185 km prog, 38 žičnic (tudi prva sedežnica za 8 oseb v Južnih Alpah) in nekaj čez 110 prog. 

O samem podnebju se ne bomo ponavljali: nadmorska višina in hkrati bližina morja skupaj nudita pogoje, o katerih smučarji sanjamo – veliko snega in veliko sonca. Tako kot drugod v Južnih Alpah se smuka prične v drugem tednu decembra in traja vse do pomladi. 

Risoul ski map
Kako do Risoula?

 

Če ste prebirali naše prejšnje objave, potem verjetno pot že poznate  Tako kot preostale destinacije – prečkate Italijo in se povzpnete na Montgenevre, kjer prečkate mejo. 

Sledi spust v Briançon in nadaljevanje poti po dolini Haute-Durance vse do naselja Guillestre, kjer sledi cca. 15km vzpon po serpentinah, do turističnega naselja Risoul (1850 m.n.v.).

Pa srečno pot!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »
Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 smučišč v Franciji

Katero smučišče izbrati?

Vsi vemo, da so francoska smučišča sinonim za neskončne kilometre prog, zagotovljen sneg in odlične snežne pogoje. Kako pa naj med neštetimi smučišči v francoskih Alpah izberem tisto, ki bo najboljše in najprimernejše za moj smučarski oddih?

V naslednjem pregledu vam predstavljamo 10 najbolj priljubljenih francoskih smučišč, pa naj gre za mirnejša in manjša smučišča, primerna za družine in začetnike, kot so Puy St. Vincent, Les Orres; ali pa velikane s pestro ponudbo in dovolj izzivov za vsakega ljubitelja adrenalina, kot so Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »