Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Serre Chevalier

Serre Chevalier – destinacija, ki vas vsako leto preseneti z novostmi

Serre Chevalier definitivno spada med ˝MUST˝ destinacije v Franciji

 

Gre za destinacijo, vsako leto presenetijo z novostmi: wi-fi na smučišču, prijetni piknik kotički, nove proge in nove naprav. Za razliko od velike večine drugih francoskih smučišč tukaj ne boste našli prave ski in&out namestitve, saj so naselja  nanizana v dolini, kjer se proge končajo. Kljub temu je na voljo več kot dovolj objektov, ki so sprejemljivo blizu žičnic, ki vas popeljejo v smučarski raj visoko med vršaci.

Destinacijo Serre Chevalier delimo na 4 dele, ki so hkrati vsaka svoja občina:

 

      ·         Briancon

      ·         Chantemerle (St. Chaffrey)

      ·         Villeneuve (La Salle Les Alpes)

      ·         Monêtier les Bains

Briançon je pravo pravcato mestece. Izredno dobro ohranjen zgodovinski  del na griču nad mestom obkroža mogočna trdnjava iz  17. stoletja, ki nas pozdravi že med spustom s prelaza Montgenevre. Vsekakor vredno obiska, če se boste kak dan odrekli smučariji, ali pa po smučanju premogli še kaj energije za skok v mesto. V mestu se najde tudi igralnica, večji nakupovalni centri, kino, drsališče, bazen… Za smučarje pomembna informacija: iz Briancona pelje gondola Prorel. Čisto ob gondoli stoji tudi naselje več apartmajskih hiš. Rezidenca ˝Signal du Prorel˝, zelo priljubljena med slovenskimi gosti, saj se ponaša  z vrhunsko lokacijo ob gondoli  in je izhodišče tudi za sprehod v mesto. .

Chantemerle je od Briancona oddaljen le nekaj kilometrov blagega vzpona po dobro vzdrževani cesti. V času sezone Chantemerle daje vtis živahnega zimskošportnega središča s številnimi hoteli, apartmajskimi rezidencami in bogato ponudbo dejavnosti.  Tik ob gondoli se nahaja tudi večji trg, kjer je na voljo après-ski zabava, tržnica, nekaj športnih trgovin, razni dogodki in animacije. Ravno zaradi priljubljenosti Chantemerla  se je naseje v zadnjih letih precej razraslo in nekatere apartmajske hiše so precej oddaljene od  smučišča, čemur se naši gostje najraje izognejo.  Naš namig je, da izberete namestitev, ki se nahaja med glavno cesto in smučiščem – do tu nekje je sprejemljiva razdalja, ki jo človek lahko peš prehodi do gondole.

Villeneuve je tretja in predzadnja vasica v sistemu smučišča Serre Chevalier, kjer je nekaj manj dogajanja kot v Chantmerlu, se pa lahko pohvali z dobro opremljenimi  in novejšimi namestitvami. Največ naših gostov si izbere  objekta l´Alpaga in Aquisana. Gre za apartmajski hiši, ki sta za francoske razmere nekoliko višjega ranga. Obe stojita dovolj blizu žičnice, da se tja odpravite peš. Omeniti velja tudi hiške Chalets du Jardin Alpin, kjer so na voljo izključno namestitve za 6 in 8 oseb. Do najbližje žičnice vas loči okrog 300m.

 

Zadnje naselje po dolini je Monêtier les Bains. Nekateri pravijo, da je povezava do preostalega dela smučišča od tu preveč oddaljena, nekateri prav zaradi tega Monêtier obožujejo. Odločili se boste sami. Monêtier je resnično nekaj posebnega zaradi svojih termalnih vrelcev. Od leta 2008 namreč prav tu stoji en večjih termalnih centrov v tem delu Francije – 4.500 m2 – Les Grands Bains du Monêtier. Za tiste, ki  sta vam regeneracija in počitek po smučanju pomembna, bo Monêtier zagotovo najboljša izbira!

Otvoritev smučarske sezone

 

Smučišče se  praviloma odpira v začetku decembra, spomladanska smuka pa se zaključi v drugi polovici aprila. V času nizke sezone, predvsem v januarju in marcu, je smuka zares prijetna in cenovno  dostopna. 

Paketi, ki vključuje 6-dnevno smučarsko vozovnico in 7-dnevno bivanja v apartmajski hiši, se pričnejo med 200 in 250 € / osebo v času nizke sezone. Tekom zimskih šolskih počitnic v mesecu februarju cene nekoliko naraščajo, saj je povpraševanja veliko več. 

Serre Chevalier in smučanje

 

Ne moremo govoriti o tipičnem francoskem smučišču, najnižja točka smučišča je namreč na nadmorski višini 1.200 m, in to v centru zgodovinskega mesta Briançon in je poznano predvsem po izjemno visokem številu sončnih dni – okrog 300 na leto. Najvišje točke pa segajo preko 2800 m visoko. 

Smučišče Serre Chevalier obkrožajo macesnovi gozdovi in mogočen venec gora, med katerimi je speljanih več kot 250 km povezanih prog, ki bodo zadovoljile vse tipe smučarjev. 

Ko govorimo o Serre Chevalierju in Briançonu,  nikakor ne moremo mimo Luca Alphanda, enega največjih zvezd francoskega alpskega smučanja, ki je prav tu doma. Po njem je poimenovana tudi ena od prog, ki pripelje vse do doline. 

250 km smučarskih prog in povrh vsega smučarska karta Grande Galaxie – to je argument, ki bo prepričal tiste, ki želijo v tednu dni presmučati pomembnejša smučišča – z isto vozovnico. Tudi letos vsi smučarski paketi na področju Serre Chevalierju vsebujejo smučarsko vozovnico Grande Galaxie, ki nudi več, kot lahko presmučajo tudi najboljši smučarji. Omogoča vam, da po en dan preizkusite še smučanje v naslednjih središčih: Puy Saint-Vincent, Les 2 Alpes, Alpe d´Huez, Montgenevre in Sestriere. V teoriji to pomeni 6 dni = 6 smučišč. Kdo zmore?

Bo to dovolj? BO! Tudi za največje navdušence!

Serre Chevalier
Kako do destinacije?

 

Serre Chevalier tako uvrščamo med francoska smučišča, ki so nam najbližje. Le približno 15 kilometrov ga loči od italijanske meje. Benetke, Verona, Milano, Torino. 

Nadaljujete po avtocesti, ki je bila dokončana za zimske OI v Torinu l. 2006 in jo zapustite pri Oulxu. Na vaši levi strani se nahaja vsem dobro znani Sestriere, po serpentinah se vzpnete na Montgenevre, sledi le še 15 minut spusta v dolino in že ste na cilju. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »