Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Orcieres smučarske počitnice

Orcières – živo središte po vašoj mjeri

Orcières ili Orcières-Merlette odredište u južnima Alpama

 

Ovo će biti posljednje odredište u ovom trenutku, koje ćemo opisati, predstaviti vam i pokušati vam ga približiti u okviru Južnih Alpa.

Kao i mnoga druga odredišta, skijalište Orcières nalazi se na 1.850 m.n.v. Pravo se selo zapravo nalazi na 1.450 m, na serpentinama nedaleko od skijališta, koje je 400 m više. 

Koje smještaje preporučujemo?

 

Usredotočit ćemo se na 3:

Rochebrune je idealan smještaj. Nalazi se cca. 500 m od središta sela, gdje možete pronaći barove i trgovine, to je  ski in&out objekt, koji stoji tik uz stazu i gleda na gore spomenuti telemix. Svim je gostima na raspolaganju ski-room odakle možete ići direktno na staze. Objekt također ima bazen površine 100 m2, kao i saunu i hamam. Veliki plus je restoran u sklopu objekta, gdje se navečer možete počastiti lokalnim specijalitetima.

Pra Palier je objekt s 3 * koji stoji uz pokretne stepenice koje goste vode u središte sela. Smještaj je u potpunosti obnovljen 2005. godine i najjeftiniji je od svih navedenih u ovoj objavi. Nudi osnovnu udobnost, s osnovnom opremom. Za prosječno zahtjevne goste ovo je prikladan objekt.

I na kraju, Les Terrasses de la Bergerie – objekt koji nudi izravan pristup skijalištu. Lokacija je također idealna za obilazak središta sela i događanja, pekare, mesnice i trgovine. Sve je na pješačkoj udaljenosti, u krugu od 400m. Objekt ima 3 *, ali još uvijek možete pronaći bazen i saunu, kao i ski-room.

Uvjeti: idealni

 

Što se južnije vozite od Montgenevrea, to ste bliže moru i ima više sunca. Orcieres je udaljen oko 200 km od Marseillea.

Nadmorska visina je i dalje iznimna jer, kao i drugdje, spavate na 1850 m.n.v. Niti u slučaju lošeg vremena nema straha. Duboko u Alpama loše vrijeme često traje više od tjedan dana zaredom. Oni za tone znaju u Južnim Alpama. Dodir mediteranske klime čini svoje.

Kako su raspoređeni u slučaju da nema dovoljno prirodnog snijega

 

Imaju i moderan sustav umjetnog snijega koji ponekad može priskočiti u pomoć. Riječ je o više od 120 snježnih topova, koji pomažu obično za donje dijelove skijališta, kada ponekad na početku sezone još uvijek čekamo pahulje.

Kako su uređene skijaške staze i što odredište nudi

 

Nakon 2000. godine u skijalište je uloženo poprilično novca.

Danas se Orcieres može pohvaliti izuzetnim zip-lineom. Val Thorens je taj koji je zaista prepoznatljiv po tome, a u Južnim Alpama ga posjeduje samo Orcieres, dok bi ga u Puy Saint Vincentu trebali dobiti do 2023. godine. 

Zašto je njihov zip-line tako poseban? Jer je najduži u Europi. Duljina je nešto manje od 2000 m, a pojedinac postiže brzinu od 130 km / h. Pričvršćuju vas za žičaru vodoravno, tako da gledate ravno u smjeru vožnje, a skije vam pričvršćuju na leđa u torbi kako biste mogli nastaviti skijati nakon izlaska. Vjerojatno bude od navale adrenalina potrebna pauza između, ali ništa za to.

Djecu i vjerojatno neke odrasle sigurno će oduševiti Winterparc koji pruža izvrsnu zabavu na snijegu. Na raspolaganju su sankanje i rafting snijegom. To je poseban doživljaj i poseban park koji nećete naći nigdje drugdje.

Što je s ljubiteljima freestylea? I oni će doći na svoje. Svake godine se potrude i sagrade snježni park površine 16.000 m2 u srcu skijališta, na nešto manje od 2300 m.

Uz navedeno, Orcieres ima i staze za skijaško trčanje (+40 km), kuglanje, klizalište, bazen, dobre restorane, kino … To sve je više zabave nego na mnogim drugim skijalištima. 

Posebnost žičara su mnogima nepoznati telemiksevi, koji su kombinacija gondola i sedečnica na istoj žičari. Posjeduju čak 3, te ukupno 28 žičara i 51 skijaških staza.

Za one koji ga posjete u siječnju, vrijedi pogledati i skijašku utrku europskog kupa koja se održava na FIS stazi i uvijek privuče popriličan broj gledatelja.

Orcieres ski map
Kako doći do Orcièresa
 

Iz Hrvatske se vozi malo duže nego do većine drugih skijališta. Baš kao i za Superdevoluy, također morate voziti cijelu dolinu Haute Durance; od Montegenvrea, pokraj Embruna i sve do Gapa, gdje započinje uspon do Orcieresa. 

Možete računati na dobar sat vožnje više nego do Varsa i Risoula, što na kraju iznosi oko 10 sati vožnje od Zagreba, sa zaustavljanjima i više.

Pa sretan put!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 15 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Read More »
Top 15 francoskih smučišč
France

Top 15 smučišč v Franciji

Katero smučišče izbrati?

Vsi vemo, da so francoska smučišča sinonim za neskončne kilometre prog, zagotovljen sneg in odlične snežne pogoje. Kako pa naj med neštetimi smučišči v francoskih Alpah izberem tisto, ki bo najboljše in najprimernejše za moj smučarski oddih?

V naslednjem pregledu vam predstavljamo 15 najbolj priljubljenih francoskih smučišč, pa naj gre za mirnejša in manjša smučišča, primerna za družine in začetnike, kot so Puy St. Vincent, Val d’Allos, Les Orres; ali pa velikani s pestro ponudbo in dovolj izzivov za vsakega ljubitelja adrenalina, kot so Chamonix, Tignes, Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »