Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Orcieres smučarske počitnice

Orcières – živo središte po vašoj mjeri

Orcières ili Orcières-Merlette odredište u južnima Alpama

 

Ovo će biti posljednje odredište u ovom trenutku, koje ćemo opisati, predstaviti vam i pokušati vam ga približiti u okviru Južnih Alpa.

Kao i mnoga druga odredišta, skijalište Orcières nalazi se na 1.850 m.n.v. Pravo se selo zapravo nalazi na 1.450 m, na serpentinama nedaleko od skijališta, koje je 400 m više. 

Koje smještaje preporučujemo?

 

Usredotočit ćemo se na 3:

Rochebrune je idealan smještaj. Nalazi se cca. 500 m od središta sela, gdje možete pronaći barove i trgovine, to je  ski in&out objekt, koji stoji tik uz stazu i gleda na gore spomenuti telemix. Svim je gostima na raspolaganju ski-room odakle možete ići direktno na staze. Objekt također ima bazen površine 100 m2, kao i saunu i hamam. Veliki plus je restoran u sklopu objekta, gdje se navečer možete počastiti lokalnim specijalitetima.

Pra Palier je objekt s 3 * koji stoji uz pokretne stepenice koje goste vode u središte sela. Smještaj je u potpunosti obnovljen 2005. godine i najjeftiniji je od svih navedenih u ovoj objavi. Nudi osnovnu udobnost, s osnovnom opremom. Za prosječno zahtjevne goste ovo je prikladan objekt.

I na kraju, Les Terrasses de la Bergerie – objekt koji nudi izravan pristup skijalištu. Lokacija je također idealna za obilazak središta sela i događanja, pekare, mesnice i trgovine. Sve je na pješačkoj udaljenosti, u krugu od 400m. Objekt ima 3 *, ali još uvijek možete pronaći bazen i saunu, kao i ski-room.

Uvjeti: idealni

 

Što se južnije vozite od Montgenevrea, to ste bliže moru i ima više sunca. Orcieres je udaljen oko 200 km od Marseillea.

Nadmorska visina je i dalje iznimna jer, kao i drugdje, spavate na 1850 m.n.v. Niti u slučaju lošeg vremena nema straha. Duboko u Alpama loše vrijeme često traje više od tjedan dana zaredom. Oni za tone znaju u Južnim Alpama. Dodir mediteranske klime čini svoje.

Kako su raspoređeni u slučaju da nema dovoljno prirodnog snijega

 

Imaju i moderan sustav umjetnog snijega koji ponekad može priskočiti u pomoć. Riječ je o više od 120 snježnih topova, koji pomažu obično za donje dijelove skijališta, kada ponekad na početku sezone još uvijek čekamo pahulje.

Kako su uređene skijaške staze i što odredište nudi

 

Nakon 2000. godine u skijalište je uloženo poprilično novca.

Danas se Orcieres može pohvaliti izuzetnim zip-lineom. Val Thorens je taj koji je zaista prepoznatljiv po tome, a u Južnim Alpama ga posjeduje samo Orcieres, dok bi ga u Puy Saint Vincentu trebali dobiti do 2023. godine. 

Zašto je njihov zip-line tako poseban? Jer je najduži u Europi. Duljina je nešto manje od 2000 m, a pojedinac postiže brzinu od 130 km / h. Pričvršćuju vas za žičaru vodoravno, tako da gledate ravno u smjeru vožnje, a skije vam pričvršćuju na leđa u torbi kako biste mogli nastaviti skijati nakon izlaska. Vjerojatno bude od navale adrenalina potrebna pauza između, ali ništa za to.

Djecu i vjerojatno neke odrasle sigurno će oduševiti Winterparc koji pruža izvrsnu zabavu na snijegu. Na raspolaganju su sankanje i rafting snijegom. To je poseban doživljaj i poseban park koji nećete naći nigdje drugdje.

Što je s ljubiteljima freestylea? I oni će doći na svoje. Svake godine se potrude i sagrade snježni park površine 16.000 m2 u srcu skijališta, na nešto manje od 2300 m.

Uz navedeno, Orcieres ima i staze za skijaško trčanje (+40 km), kuglanje, klizalište, bazen, dobre restorane, kino … To sve je više zabave nego na mnogim drugim skijalištima. 

Posebnost žičara su mnogima nepoznati telemiksevi, koji su kombinacija gondola i sedečnica na istoj žičari. Posjeduju čak 3, te ukupno 28 žičara i 51 skijaških staza.

Za one koji ga posjete u siječnju, vrijedi pogledati i skijašku utrku europskog kupa koja se održava na FIS stazi i uvijek privuče popriličan broj gledatelja.

Orcieres ski map
Kako doći do Orcièresa
 

Iz Hrvatske se vozi malo duže nego do većine drugih skijališta. Baš kao i za Superdevoluy, također morate voziti cijelu dolinu Haute Durance; od Montegenvrea, pokraj Embruna i sve do Gapa, gdje započinje uspon do Orcieresa. 

Možete računati na dobar sat vožnje više nego do Varsa i Risoula, što na kraju iznosi oko 10 sati vožnje od Zagreba, sa zaustavljanjima i više.

Pa sretan put!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »