Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Superdevoluy skiing

Superdevoluy – Francuski Dolomiti

Superdevoluy je u osnovi Devoluy, a netko je odlučio dodati još SUPER

 

Naše iskustvo…

Prijatelj je prvi put posjetio Superdevoluy 2018. godine. Prije toga je skijao po cijeloj Italiji, Austriji, Švicarskoj te Južnim Alpama. Superdevoluy je bio na “TO-DO” popisu na samom kraju. Vjerojatno ga nije ni bilo. Preko lokalnog partnera dobili smo priliku da ga posjetimo i i da ga bolje upoznamo. 

Nakon prvog dana turističkog posjeta, slagali smo se oko jedne stvari: prvi put u Francuskoj stekli smo osjećaj da smo u Dolomitima. Od donje početne točke na 1.500 m.n.v. vode vas 2 uzastopne žičare s kojima se penjete na više od 1.000 metara visine. Ludi pogled i stjenovite planine nevjerojatno podsjećaju na Dolomite … Visina 2.550 m.

Kao i na mnogim skijalištima, i ovdje ćete na “plateau” pronaći divovski pčelinjak, tradicionalan i tipičan za francuska skijališta. Prema neslužbenim informacijama, u zgradi se nalazi gotovo 1.000 studio apartmana, svi za 4 osobe. Inače, cijeli Devoluy ima oko 20 000 kreveta.

 

Zašto govorimo o Devoluyu i Superdevoluyu?

 

Zato jer je Superdevoluy podijeljen u 2 centra:

       La Joue du Loup

       Devoluy

La Joue du Loup nekoć je u potpunosti bio svoje skijalište, odmah na početku. Ima vrlo mali, ali autentičan centar. Među francuskim turistima smatra se opuštenijim od Devoluya i prikladnijim za obitelj. 

Od 2018. La Joue du Loup bogatiji je i za moderni termalni centar, kamo možete ići nakon skijanja. Također je prikladan za potencijalne ne-skijaše. 

Na manje od 10 minuta vožnje (7 km) krije se Devoluy: dinamičan, s nekoliko barova i diskotekom … Sasvim nešto drugo. Neki su smještaji ski in&out, ali uglavnom je šetnje od 100 do maksimalno 500 metara. 

Od centra, gdje ima najviše apartmana, izgrađen je most koji vas spaja s “plateauom”. Tamo će početnici biti na pravom mjestu, jer imaju pristup dijelu staze i lijepoj, laganoj pokretnoj traci. Ako La Joue du Loup ima novi termalni centar, Devoluy ima potpuno novi i najmoderniji sportski centar. Tamo vrhunski sportaši, posebno zimski sportaši, često treniraju.

Koje smještaje vam preporučujemo?

 

Usredotočit ćemo se prvenstveno na dvoje.

Prije svega Chalet Margot: možemo reći da je to jedan od najkvalitetnijih objekata u Južnim Alpama, ako promatramo odnos između kvalitete i cijene. Margot ima središnju kuću s nekoliko hotelskih soba i apartmana, ali najpoznatija je po svojim autentičnim drvenim kolibama, kojih ima oko 30. Drvene kućice nude izravan pristup skijaškom području odakle slijedi spust do donje žičare, gdje je i plateau. 

Kuće mogu smjestiti 8, 9, 10 ili 11 osoba. Prikladnije su za 6-8 osoba. U cijenu je uvijek uključena upotreba zatvorenog, grijanog bazena u središnjoj kući. Također imate priliku pojesti nešto dobro u hotelskom restoranu. Za one koji putuju kao dvije obitelji zajedno, ovo je idealan objekt. Također će biti dobar izbor za grupe prijatelja.

Drugi smještaj je Résidence l´Orée des Pistes, koji se nalazi neposredno iznad drvenih kuća Margot, oko. 200m dalje. To je veća zgrada s mnogo apartmana za 4, 6 i 10 osoba, kao i kolibama za 6 i 10 osoba oko glavne kuće. Glavna zgrada ima bazen i saunu, korištenje bazena je besplatno. I ovdje svi smještaji imaju potpuno izravan pristup skijalištu. Smještaj je 4 * i malo je jeftiniji od donjih drvenih kuća Margot.

Kakve su cijene općenito?

 

U Superdevoluyu, slično kao kod drugih odredišta u Južnim Alpama, skijanje je relativno jeftino. Prvi paketi počinju od 180 € / osoba / tjedan, uključujući 6-dnevnu skijašku kartu i 7-dnevni boravak u apartmanu.

Što reći o skijalištu?

 

Superdevoluy…

Oko 100 km staza i nevjerojatna raznolikost! Nešto žičara, sidra i sedečnica – nema gondola. Posebnost je skijaška staza koja ima “vertikalni pad” od gotovo 400 m. 

Riječ je o crnoj stazi koja je uređena i ratrakirana. Na vrhu okretišta zapravo se otvara strmina, kojoj se ne nazire kraj.

 

Superdevoluy ski map
Kako doći do Superdevoluya

 

Od svih drugih skijališta u Južnim Alpama nam je najdalje – nešto manje od 1000 km od Zagreba. Superdevoluy je udaljen oko 2h30 vožnje od poznatog Montgenevrea. 

Za ostale destinacije obično se veselite da ste blizu kada ste na Montgenevreu, ali do Superdevoluya se vozite još neko vrijeme. Staza vas vodi pored Briancona, Embruna i Gapa, gdje se počinjete penjati. 

Zatim vas otprilike 30 minuta vožnje dijeli od konačnog odredišta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »
Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 smučišč v Franciji

Katero smučišče izbrati?

Vsi vemo, da so francoska smučišča sinonim za neskončne kilometre prog, zagotovljen sneg in odlične snežne pogoje. Kako pa naj med neštetimi smučišči v francoskih Alpah izberem tisto, ki bo najboljše in najprimernejše za moj smučarski oddih?

V naslednjem pregledu vam predstavljamo 10 najbolj priljubljenih francoskih smučišč, pa naj gre za mirnejša in manjša smučišča, primerna za družine in začetnike, kot so Puy St. Vincent, Les Orres; ali pa velikane s pestro ponudbo in dovolj izzivov za vsakega ljubitelja adrenalina, kot so Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »