Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Družina lahko koristi turistični bon tudi za kolesarjenje v Seči, Parenzana

Turistični bon za Slovenijo – Vsa vprašanja in odgovori!

Vlada Republike Slovenije je pripravila tretji protikoronski zakon, v katerega je vključen tudi turistični bon, katerega bo prejel vsak slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Zaradi številnih prejetih klicev in povpraševanj glede turističnega bona, smo za vas pripravili pogosto zastavljena vprašanja z odgovori.

 

Kdo je upravičen do turističnih bonov?

Bone bomo prejeli vsi, ki prebivamo v Sloveniji oziroma imamo tukaj stalno prebivališče. Polnoletne osebe bodo upravičene do bonov v vrednosti 200 evrov, mladoletne pa v vrednosti 50 evrov.

Za katere storitve lahko koristim oz. unovčim turistični bon?

Porabiti ga je mogoče za plačilo nastanitve oziroma nastanitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje. Vladi je predlagana dopolnitev, naj v zakon dodajo še možnost polpenziona.

Najmanj koliko nočitev skupno bo pogoj za unovčenje bona?

Število nočitev ne bo pogoj za unovčenje bona.

Ali lahko doplačam za večerjo oz. polpenzion v objektu?

Če v objektu nudijo možnost dodatnih obrokov, lahko le te dodatno naročimo in jih doplačamo. Trenutno osnutek zakona ne omogoča plačila dodatnih obrokov s turističnim bonom, ampak le z gotovino oz. kartico.

Ali lahko turistični bon razdelim na več plačil različnim ponudnikom?

Ne, posamični turistični bon mora biti izkoriščen pri posamičnem ponudniku.

Bom lahko z bonom plačal tudi druge storitve kot so kosila, masaže in obiski naravnih znamenitosti?

Ne, te izdatke bo potrebno poravnati iz drugih virov.

Ali je prenosljiv?

Turistični bon je prenosljiv samo med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

V kakšni obliki bodo boni izdan?

Turistični boni bodo izdani v elektronski obliki. Upravičenec poda svoje osebne podatke pri ponudniku storitve, ta pa preko informacijskega sistema FURS javi, da je bil bon te osebe koriščen.

Kdaj lahko turistični bon porabim?

Turistični bon je potrebno porabiti najkasneje do 31.12.2020. Kar pomeni, da mora biti datum zaključka dopustovanja 31.12.2020. Začetek koriščenja bona je povezan s sprejemanjem zakona in odobritve. Pričakuje se, da ga bo možno porabiti najkasneje od 1. julija 2020 dalje.

Kaj se zgodi z neporabljenimi boni?

Boni, ki se ne bodo unovčili do 31.12.2020, bodo po tem datumu zapadli. Boni ne bodo izplačljivi v denarju. Upravičenec ne bo mogel uveljavljati nikakršnega zahtevka do Republike Slovenije.

Zračni posnetek smaragdnega jezera Jasna, Kranjska gora
www.slovenia.info, foto: Dražen Štader, Produkcija Studio

Ali lahko naredim rezervacijo preko MountVacation in kako poteka?

MountVacation bo omogočal svojim uporabnikom možnost pregleda ponudb in direktnih rezervacij pri nastanitvah, ki imajo pogodbo z MountVacation.

Pri rezervaciji je potrebno izbrati način plačila »Turistični bon (po potrebi doplačilo)«.
Način plačila »Turistični bon (po potrebi doplačilo)« se bo kot opcija izpisala le takrat, ko bodo izpolnjeni vsi osnovni pogoji.

Trenutno so ti pogoji:
1. Potnik je državljan Republike Slovenije ali ima v Republiki Sloveniji stalno bivališče
2. Izbrana nastanitev je v Sloveniji
3. Termin potovanja od uveljavitve zakona do 31.12.2020
4. Izbrana storitev je najem ali nočitev z zajtrkom (v kolikor bodo dodali v zakon tudi druge storitve se bo le to upoštevalo kot kriterij)

Rezervacija, opravljena na strani MountVacation.si bo poslana direktno v sistem nastanitve. Plačilo se v celoti poravna na mestu nastanitve.

Kako poteka plačilo in stroški odpovedi potovanja?

Vsaka nastanitev bo imela svoja pravila pri zahtevah glede potrditve vašega prihoda. Določene nastanitve lahko zahtevajo v naprej predane turistične bone, da si s tem zagotovijo prihod gosta in njegovo resnost.

Stroški odpovedi potovanja bodo individualno pripravljeni za vsakega ponudnika nastanitve posebej.

Ali lahko turistični bon porabim za zimske počitnice?

Turistični bon se lahko porabi za vsa bivanja, ki se zaključijo do 31.12.2020. S turističnim bonom lahko plačate le storitev najema oz. nočitve z zajtrkom. Vse ostale storitve so plačljive direktno s strani gosta z gotovino ali kartico.

Ali bodo veljali določeni pogoji glede destinacije, kjer bo nekdo lahko unovčil bon – v izogib temu, da bi se zelo veliko število ljudi usmerilo le na nekaj destinacij?

Omejitev glede izbire destinacije ne bo. Na ministrstvu za gospodarstvo upajo na razpršenost po prostoru in času. Priporočeno je, da z rezervacijo ne čakamo predolgo, saj je v Sloveniji le okoli 135.000 ležišč. Zagotovite si počitnice na željeni destinaciji, preden je prepozno. Preveri ponudbo!

4 thoughts on “Turistični bon za Slovenijo – Vsa vprašanja in odgovori!”

 1. Ima vprašanje: Ali lahko najem apartmaja npr. za 6 oseb plačam z enim bonom ali mora vsaka oseba plačati najem apartmaja v soarzmerni vrednosti najema apartmaja?

  1. Gospa Jelka,
   Predložili boste toliko bonov, kolikor bo skupna vrednost aranžmaja. Na primer, za 400 € boste predložili dva, 4 bone lahko koristite za kaj drugega. Morate biti samo pozorni, ker bon ni mogoče razdeliti. Torej v primeru da bi bil aranžma 380 € in bi dali 2 bona, bi 20 € iz enega bona izgubili.
   Tako je bolje, da izberete aranžma, ki je malo nad boni in tisto malo razliko doplačate v objektu.
   Upam, da sem vam odgovoril na vprašanje.

 2. Ali je mogoče koristiti bone v počitniških nastanitvah, ki jih ponujajo npr. sindikati, delodajalci, itd.

  1. Gospod Gregor pozdravljeni,

   Žal počitniških nastanitev, ki jih ponujajo sindikati in delodajalci, ne nudimo, zato vam priporočamo, da se za informacije obrnete na sindikat oziroma delodajalca, katerega nastanitev vas zanima. V primeru, da vas zanima naša ponudba lahko obiščete http://www.mountvacation.si kjer imamo vso ponudbo na enem mestu. Za povpraševanje pa nas lahko pokličete tudi na telefonsko številko 059 079 820.

   Lep dan vam želi,
   ekipa MountVacation

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MountVacation Bon

Tukaj najdete vse podrobnosti v zvezi z “MountVacation bonom”, ki je vezan na rezervacije opravljene s turističnim bonom. Vsaka oseba, ki unovči oziroma opravi rezervacijo