Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Serre Chevalier

Serre Chevalier – odredište koje vas iznenadi svake godine sa novitetima

Serre Chevalier definitivno je jedno od „MUST“ odredišta u Francuskoj

 

To je odredište, koje svake godine iznenadi s novostima: wi-fi na skijalištu, ugodni kutak za piknik, nove staze i novi sadržaji. Za razliku od velike većine ostalih francuskih skijališta, ovdje nećete naći pravi ski in&out smještaj, jer su odmarališta poredana u dolini, gdje staze završavaju. Bez obzira na to, na raspolaganju je više nego dovoljno objekata koji su prihvatljivo blizu žičara, koje vas vode u skijaški raj visoko među vrhovima.

Ne možemo govoriti o tipičnom francuskom skijalištu, najniža točka skijališta nalazi se na nadmorskoj visini od 1.200 m, u središtu povijesnog grada Briançona. Grad je poznati uglavnom po izuzetno velikom broju sunčanih dana – oko 300 godišnje. Najviše točke dosežu preko 2800 m visine. Skijalište Serre Chevalier okruženo je šumama ariša i velikim planinskim lancem, unutar kojeg je više od 250 km povezanih staza koje će zadovoljiti sve vrste skijaša.

Kada govorimo o Serreu Chevalieru i Briançonu, ne možemo zaboraviti na Luca Alphanda, jednog od najvećih zvijezda francuskog alpskog skijanja, koji je upravo tamo kod kuće. Po njemu je nazvana i jedna od staza koja vodi sve do doline.

Odredište Serre Chevalier podijeljeno je u 4 dijela, koji su u isto vrijeme i posebne općine:

 

·         Briancon

·         Chantemerle (St. Chaffrey)

·         Villeneuve (La Salle Les Alpes)

·         Monetier les Bains

Briançon

Briançon je pravi grad. Izuzetno dobro očuvan povijesni dio na brdu iznad grada okružen je moćnom tvrđavom iz 17. stoljeća, koja nas dočekuje već nakon spuštanja s prijevoja Montgenevre. Svakako ga vrijedi posjetiti ako jednog dana odustanete od skijanja ili ako nakon skijanja imate još malo energije za skok u grad. U gradu se nalazi kasino, veći trgovački centri, kino, klizalište, bazen … 

Važne informacije za skijaše: gondola Prorel vodi vas od Briancona. Odmah uz gondolu nalazi se i naselje od nekoliko apartmanskih kuća. Rezidencija ˝Signal du Prorel˝ vrlo je popularna među hrvatskim gostima, jer se može pohvaliti vrhunskom lokacijom pored gondole, a ujedno je i početna točka za šetnju gradom.

Chantemerle

Chantemerle je udaljen nekoliko kilometara laganog uspona uređenom cestom od Briancona.  Tijekom sezone Chantemerle ostavlja dojam živahnog zimskog sportskog centra s brojnim hotelima, apartmanskim rezidencijama i širokim spektrom aktivnosti. Odmah uz gondolu nalazi se i veći trg na kojem su na raspolaganju après-ski zabava, tržnica, neke sportske trgovine, razni događaji i animacije. 

Upravo zbog popularnosti Chantemerla, odmaralište je posljednjih godina znatno naraslo, ali neke su apartmanske kuće prilično udaljene od skijališta, što naši gosti radije izbjegavaju. Naš je savjet odabrati smještaj koji se nalazi između glavne ceste i skijališta – to je negdje prihvatljiva udaljenost koju čovjek može prošetati do gondole.

Villeneuve

Villeneuve je treće i pretposljednje selo u skijaškom sistemu Serre Chevalier, gdje je nešto manje događaja nego u Chantmerlu, ali može se pohvaliti dobro opremljenim i novijim smještajem. Većina naših gostiju odabire objekte l’ Alpaga i Aquisana. Riječ je o apartmanskim kućama koje su za francuske uvjete nešto višeg ranga. Oboje stoje dovoljno blizu žičare da do tamo možete prošetati. 

Također je vrijedno spomenuti Chalets du Jardin Alpin, gdje je dostupan samo smještaj za 6 i 8 osoba. Najbliža žičara udaljena je oko 300m.

Monêtier les Bains

Posljednje naselje u dolini je Monêtier les Bains. Neki kažu da je veza s ostatkom skijaškog područja predaleko odavde, neki jednostavno obožavaju Monêtier. Vi ćete sami odlučiti. Monêtier je uistinu nešto posebno zbog svojih termalnih izvora. Od 2008. godine ovdje je jedno od najvećih termalnih središta u ovom dijelu Francuske – 4.500 m2 – Les Grands Bains du Monêtier. 

Za one kojima je stalo do regeneracije i odmora nakon skijanja, Monêtier će sigurno biti najbolji izbor!

 

Kako je sa skijanjem u Serre Chevalieru

 

Skijalište se obično otvara početkom prosinca, a proljetno skijanje završava u drugoj polovici travnja. Tijekom niske sezone, posebno u siječnju i ožujku, skijanje je zaista ugodno i pristupačno. 

Paketi, koji uključuju 6-dnevnu skijašku kartu i 7-dnevni boravak u apartmanskoj kući, počinju između 200 i 250 € po osobi tijekom niske sezone. Tijekom zimskih školskih praznika u veljači cijene lagano rastu jer je potražnja mnogo veća.

250 km skijaških staza i, iznad svega, skijaška karta Grande Galaxia – argument koji će uvjeriti one koji žele odskijati kroz glavna skijališta za tjedan dana – istom kartom. 

Također ove godine, svi skijaški paketi na području Serre Chevalier uključuju skijašku kartu Grande Galaxie koja nudi više nego što čak i najbolji skijaši mogu skijati. Omogućuje vam da u skoro tjedan dana probate skijanje na sljedećim skijalištima: Puy Saint-Vincent, Les 2 Alpes, Alpe d´Huez, Montgenevre i Sestriere. U teoriji to znači 6 dana = 6 skijališta. Tko može?

Hoće li to biti dovoljno? DA! Čak i za najveće obožavatelje!

Serre Chevalier
Kako na putu…

 

Serre Chevalier se svrstava među nama najbliža francuska skijališta. Samo 15-ak kilometara dijeli ga od talijanske granice. Venecija, Verona, Milano, Torino – nastavite autocestom koja je završena za Zimske olimpijske igre u Torinu godine 2006. te izađite u Oulxu. 

S vaše lijeve strane je dobro poznati Sestriere, penjite se serpentinama do Montgenevrea, nakon čega slijedi samo 15 minuta silaska dolinom i već ste na cilju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »
Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 smučišč v Franciji

Katero smučišče izbrati?

Vsi vemo, da so francoska smučišča sinonim za neskončne kilometre prog, zagotovljen sneg in odlične snežne pogoje. Kako pa naj med neštetimi smučišči v francoskih Alpah izberem tisto, ki bo najboljše in najprimernejše za moj smučarski oddih?

V naslednjem pregledu vam predstavljamo 10 najbolj priljubljenih francoskih smučišč, pa naj gre za mirnejša in manjša smučišča, primerna za družine in začetnike, kot so Puy St. Vincent, Les Orres; ali pa velikane s pestro ponudbo in dovolj izzivov za vsakega ljubitelja adrenalina, kot so Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »