Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Risoul ski team

Risoul – odredište koje vam nudi najviše zabave

Risoul je jedno od poznatijih odredišta u Južnim Alpama
 
To je vjerojatno odredište kamo smo na početku svi išli, prije nego što su Puy Saint-Vincent, Les Orres i drugi došli do izražaja. Biciklisti ga vjerojatno znaju zbog Tour de Francea.
 
Risoul je direktno povezan s Varsom

Danas se ta dva skijališta više ne mogu gledati jedno bez drugog. Zajedno čine dobro poznato skijaško područje La Forêt Blanche, koje ima dugu tradiciju i postoji od 1990. godine. 

Risoul se nalazi na nadmorskoj visini od 1850 m. U srcu naselja nalazi se tkz. „plateau“, na kojem se nalazi nekoliko lijepih barova i restorana, a plateau se također smatra polaznom točkom. Na platou možete odlučiti: ostajemo li na strani Risoula ili ćemo pogledati Vars? 

Ukupno možete naći 185 km staza, 38 žičara (uključujući prvu žičaru za 8 osoba u Južnim Alpama) i nešto više od 110 staza. Nećemo ponavljati o klimi: nadmorska visina i istodobno blizina mora zajedno nude uvjete o kojima skijaši sanjaju – puno snijega i puno sunca. Kao i drugdje u Južnim Alpama, skijanje započinje u drugom tjednu prosinca i traje do proljeća.

Vrijedno je spomenuti da je samo naselje vjerojatno najdinamičnije i najživlje odredište o kojem pišemo na našem blogu posljednjih tjedana. 

Popodne malo après-skija, pa pauza za večeru i navečer opet malo živahnije. Poseban je i doček Nove godine, kada se na platou obično postavi ogroman plesni podij, a zabava traje dugo u noć. 

Sve u svemu, Risoul ima nešto manje od 20 000 kreveta. Risoul više od ostalih sela o kojima smo ranije govorili na našem blogu daje osjećaj autentičnosti pravog planinskog sela, iako velika većina mještana živi u selu Guillestre, odmah ispod Risoula i u autohtonom selu Risoul, koje leži 12 km ispod skijališta.

Koje objekte vam posebno preporučujemo?

 

Residence Deneb: objekt s 4 *, za koji sa sigurnošću možemo reći da je u samom vrhu po kvaliteti. Zgrada se nalazi u gornjem dijelu sela – nakon dolaska u Risoul nastavit ćete voziti po serpentinama, cca. 300m. Ne postoji službeni izravan pristup skijalištu, ali prema našem iskustvu uvijek ima dovoljno snijega da bi se objekt mogao smatrati ski in&out.

Oprema apartmana je puno bolja od prosječnog francuskog apartmana te smještaj ima i veći zatvoreni bazen, saunu i jacuzzi. Plateau, na kojem se nalazi škola skijanja, glavna događanja i odakle žičare voze u svim smjerovima, je dobrih 5 minuta hoda. Postoji samo oko 40 apartmana, pa je smještaj često rasprodan.

Residence Castor & Pollux: Castor & Pollux je smještaj srednjeg ranga, 3 *, koji ima zatvoreni bazen. Postoji oko 80 apartmana i smještaj je vrlo brzo rasprodan, posebno u siječnju. Mjesto je na idealnom položaju: praktički na skijalištu, samo nekoliko koraka udaljeno od platoa i središnjeg djela sela. Zgrada je nedavno obnovljena.

Residence Vega: osnovno namještena kuća, pogodna kategorizaciji od 2 *. Nema bazena i sličnih stvari, ali ima izuzetni položaj i prije svega više nego prihvatljive cijene.

Je li Risoul prikladno odredište za obitelji ili za mlade i željne zabave?

 

Vjerojatno se nešto nađe za obje skupine. Puno se hrvatskih obitelji odlučuje za Risoul, zato bi bili neiskreni kada bi vam rekli da nije za obitelji. 

No, istina je da se obitelji češće odlučuju za susjedni Vars, gdje po nešto višim cijenama mogu uživati u istom skijalištu i spavati u možda malo mirnijem području. Za mlade je ovo definitivno pravi izbor. Već prva šetnja selom daje osjećaj da prolazite pored mnogih barova i lokala u kojima će večer biti zabavna. 

Inače: après-ski zabave, a potom i večernje zabave svaki su dan u lokalu La Grotte du Yeti. Riječ je o baru koji je dio (vjerojatno) druge najcjenjenije franšize na francuskim skijalištima, uz dobro poznati “La Folie Douce“.

Risoul ski map

Ako ste pročitali naše prethodne objave, onda vjerojatno već znate rutu.Kao i ostala odredišta – prelazite Italiju i penjete se na Montgenevre, gdje prelazite granicu. 

Slijedi silazak do Briançona i nastavak vožnje dolinom Haute-Durance sve do sela Guillestre, gdje slijedi oko 15 km uspona duž serpentina, do turističkog naselja Risoul (1850 m.n.v.).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »