Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Montgenevre

Montgenevre – prvo francusko skijalište

Možemo si priuštiti da jednu objavu započnemo iz povijesnog kuta…

 

I Montgenevre to definitivno zaslužuje. Prvo skijanje na tom području je zabilježeno davne 1895. godine, kada su na Montgenevreu bila 2 norveška predstavnika vojske, koji su u to vrijeme demonstrirali tehniku skijanja francuskim vojnicima. 

Pravi i službeni početak skijanja je bio 1907. godine. Mnogi se time hvale, ali Montgenevre se službeno smatra prvim francuskim skijalištem. Godine 1907. organizirano je međunarodno natjecanje s preko 3000 natjecatelja. Ovo se natjecanje smatra prekretnicom u povijesti skijanja u Francuskoj.

Odredište puca po šavovima čak i ljeti. Poznati su po iznimnim biciklističkim rutama i golf terenu koji je jednom nogom u Francuskoj, a drugom u susjednoj Italiji.

Nadmorska visina je također posebna značajka. Vrh prijevoja, na kojem se nalazi naselje Montgenevre, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.860 m. To jednostavno znači da nigdje u Južnim Alpama ne spavate na višoj nadmorskoj razini nego na Montgeneveru. Ne postoji podjela na više područja, kao što znaju imati mnoge destinacije u Francuskoj. Sve se odvija u jednom selu i na jednom mjestu. Međutim, možemo napraviti podjelu na sjevernu i južnu stranu skijališta. Sjever je cijeli dan pod suncem, što ima svoje posljedice tijekom nešto lošijih zima i tijekom proljetnog skijanja. S ove strane ima nešto manje snijega te vladaju nešto topliji uvjeti.

Posljednja posebnost koju bismo ovdje spomenuli je lokalni vjetar, “Lombarde”, koji donosi obilne snježne padavine. Vjetar je drugačiji nego na ostalim skijalištima smještenim duž doline Haute-Durance. Južne Alpe opisuje puno sunca, koje u kombinaciji s obilnim količinama snijega nudi pravi recept za kvalitetno skijanje.

Kako je sa smještajem u Montgenevru

 

U usporedbi s ostatkom konkurencije, Montgenevre je nešto skuplja destinacija. Ovdje nećete naći pakete koji počinju ispod 200 € / osoba / tjedan. Međutim, apsolutno je potrebno iskoristiti promotivne tjedne koje žičare imaju u siječnju (najviše u 2. i 3. tjednu u siječnju i 1 tjedan u drugoj polovici ožujka). 

U to su vrijeme cijene skijaških karata stvarno niske i konkurentne su ostalim destinacijama u Južnim Alpama. Općenito govoreći, cijene počinju od oko 250 eura po osobi tjedno za 6-dnevnu skijašku kartu Galaxie i 7-dnevni smještaj u apartmanu.

Ako se malo usredotočimo na smještaj, brzo ustanovimo da je i ovdje Montgenevre sasvim poseban. Ima vrlo malo prosječnog smještaja s 3 *, kakav se može naći gotovo svugdje. Ovdje ćete pronaći malo more privatnih apartmana, u rasponu od 2 * do 3 *.

Iz iskustva preporučamo uglavnom 2 objekta koja su nešto skuplja, ali nadmašuju smještaj u drugim odredištima:

Prvo ćemo spomenuti Le Hameau des Airelles. Smješten je negdje usred sela, na malo višoj razini i odmah uz stazu na sjevernoj strani skijališta. To je veći kompleks, s nekoliko pojedinačnih zgrada koje u sredini imaju otvoreni grijani bazen. Smještaj ima sve što vam treba: dovoljno veliki apartmane, bazen, praktički izravan pristup skijalištu, mogućnost polupansiona u susjednom restoranu, mogućnost natkrivenog parkinga …

Drugi objekt je jedan od poznatijih u Montegenvreu, a time i skuplji. Ovo je prvi objekt kojeg je otvorio lanac CGH u južnim Alpama – CGH Le Napoleon. Uglavnom postoje apartmani za 4 i 6 osoba, preostalih za 8 i 10 osoba vrlo je malo i vrlo brzo se rasprodaju. Apartmani su natprosječno dobro opremljeni, a uz to objekt ima i svoj SPA, gdje ćete naći bazen, saunu, jacuzzi, parnu kupelj itd. Na raspolaganju su i posebni tretmani masaže.

 

Montgenevre je po mnogo čemu poseban i drugačiji od ostalih skijališta koja se također nalaze u Južnim Alpama.

 

Prije svega, možemo reći da iz Hrvatske ne možete u kraće vrijeme doći ni na jedno drugo francusko skijalište. Montgenevre se nalazi tik uz granicu s Italijom, samo naselje u osnovi počinje kad pređete granicu. Zbog toga i povremeno možete susresti carinika. 

Granica s Italijom također nam omogućuje da Montgenevre nikada ne gledamo kao samog, već uvijek zajedno sa susjednim skijalištima, koja leže u Italiji – zajedno čine skijaško područje Vialette, što između ostalog znači da je povezano sa Sestrierom, Sansicarijom itd. 

Sve su to skijališta koja su bila temeljito obnovljena 2006. godine, kada su se održavale Olimpijske igre u Torinu.

Ako veze s Italijom nisu dovoljne, Montgenevre je također dio asociacije Galaxie. To je u osnovi skijaška karta koja vam omogućuje 1 dan skijanja u Puy Saint-Vincentu, Serre Chevalieru, Les 2 Alpes i Alpe d´Huezu. 6-dnevno skijanje, 5 skijališta … odlično za neke, pa čak i previše za druge.

Montgenevre

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »
Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 smučišč v Franciji

Katero smučišče izbrati?

Vsi vemo, da so francoska smučišča sinonim za neskončne kilometre prog, zagotovljen sneg in odlične snežne pogoje. Kako pa naj med neštetimi smučišči v francoskih Alpah izberem tisto, ki bo najboljše in najprimernejše za moj smučarski oddih?

V naslednjem pregledu vam predstavljamo 10 najbolj priljubljenih francoskih smučišč, pa naj gre za mirnejša in manjša smučišča, primerna za družine in začetnike, kot so Puy St. Vincent, Les Orres; ali pa velikane s pestro ponudbo in dovolj izzivov za vsakega ljubitelja adrenalina, kot so Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »