Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Les Orres zima

Les Orres – još jedno popularno francusko skijalište u južnim Alpama

Les Orres je još jedno popularno francusko skijalište u južnim Alpama

 

Les Orres ima slični cjenovni rang  kao i ostala skijališta u južnim Alpama: predbožićni termin, siječanj, ožujak i početak travnja vrlo su povoljni datumi. 

Jeftiniji paketi dostupni su za cca. 140 -150 € tjedno i uključuju 6-dnevnu skijašku kartu i 7-dnevni smještaj u apartmanima. Kao i svugdje, božićno-novogodišnji period i zimski školski praznici u veljači (6.2. – 5.3.2021.) najskuplji su termini jer je potražnja ogromna.

Skijalište Les Orres nudi smještaj u tri odmarališta:

 

  • Les Orres 1.550
  • Les Orres 1.650
  • Les Orres 1.800
Les Orres 1.550

…nekako je tradicionalniji, seoski dio. Najviše ga koriste dnevni skijaši, koji s velikih parkirališta brzo pristupaju žičarama koje vode do skijaškog sustava Les Orres. Ima nekoliko smještaja; naši gosti preferiraju lijepe kuće i apartmane Les Logis d´Orres.

Les Orres 1650

…već je mnogo prilagođeniji skijanju. Smatra se središnjim dijelom destinacije koji nudi brojne druge aktivnosti: osim trgovina, restorana i barova, tu je i najam opreme, škola skijanja i klizalište. Smještaji nude tipični francuski standard, pošto je naselje bilo osnovano 1980-ih.

Les Orres 1800

…najviši i ujedno najnoviji dio odredišta je Les Orres 1.800, što je po našem mišljenju savršeno za hrvatskog skijaša. Svi smještaji poredani su uz staze. 

Teško je pronaći objekt koji bi bio udaljen više od 100 m od skijališta. Smještaji su uglavnom klasificirani s 3 *, s izuzetkom 4 *. Mnogi smještaji nude i prekrasan pogled na skijalište. 

Razlika u cijeni nije velika, izlaz na skijalište je na kraju za sve jednak. Polazna točka, t.j. “Plateau”, okružen kafićima, udaljena je samo nekoliko koraka od izlaska iz rezidencija. U neposrednoj blizini nalazi se i prostor rezerviran za najmlađe: sanjkalište i poligon za najmlađe. 

Trgovine, pekara, iznajmljivanje opreme i škola skijanja nisu daleko – nalaze se na malom trgu usred sela.

Koje smještaje posebno preporučujemo?

 

Na 1550 metara preporučujemo Les Logis d´Orres. Šarmantna i novija zgrada nudi udobne apartmane i nekoliko privatnih koliba. Službeno ima 3 *, ali nudi više od ostalih smještaja s 3 *. Bazen, wi-fi i besplatno parkiralište aduti su koji mnoge uvjeravaju. Najbliža žičara udaljena je manje od 200 metara, a na povratku možete skijati do smještaja.

Na 1.800 metara raspon smještaja je nešto širi:

Rezidencije Le Parc des Airelles i Le Balcon des Airelles su susjedne.

Parc Des Airelles je ski in&out objekt, klasificiran sa 3 *, koji je od susjedne kuće Balcon des Airelles s četiri zvjezdice odvojen samo lokalnom cestom. Balcon Des Airelles također ima unutarnji grijani bazen, koji je besplatan za goste iz obje rezidencije.

Les Balcons de Bois Mean i Les Chalets de Bois Mean također su susjedni objekti s izravnim pristupom skijaškim stazama. Oprema apartmana u skladu je s francuskim standardom, a oba objekta imaju vlastiti bazen, kojeg gosti mogu koristiti bez dodatne naplate. Gosti mogu uživati u sauni ili masaži uz nadoplatu u wellness centru. Oboje možete dogovoriti na recepciji.

Veliko besplatno parkiralište odmah ispod rezidencija nudi dovoljno parkirnih mjesta, a parkirno mjesto u garaži može se osigurati uz nadoplatu i uz prethodnu rezervaciju.

Osim skijanja, u Les Orresu možemo raditi i mnoge druge stvari

 

U toplijoj polovici godine Les Orres zanimljiv je i ljubiteljima brdskog biciklizma jer se može pohvaliti uređenim downhill stazama. 

Smatra se referencom u južnim Alpama, gdje se povremeno održavaju velika nacionalna i međunarodna natjecanja. U dolini se nalazi jezero Lac de Serre-Ponçon, koje je drugo po veličini umjetno jezero u Europi. 

Od svog nastanka 1970-ih, pravi je magnet za turiste, jer je poznato kao središte vodenih aktivnosti, koje također pruža pogled na tri tisuće metara … ludo!

Kako izgleda skijalište

 

Odredište ima 17 modernih žičara i 35 raznolikih skijaških staza ukupne dužine oko 100 km

S najviše točke na 2700 metara se je moguće spustiti čak 1170 metara do kraja skijališta. 

Crna staza La Pousterle, dugačka četiri kilometra, jedina je u južnim Alpama koja je službeno klasificirana na međunarodna natjecanja. S vrha se pruža izuzetan pogled koji seže sve do jezera u dolini. Na čistinama i u šumi također ima veliki izbor terena za freeride.

Les Orres je jedna od destinacija koja je, poput ostalih skijališta u južnim Alpama, bogata snijegom. Osobito se posljednjih godina mogu pohvaliti boljim snježnim uvjetima nego na tradicionalnim i poznatim skijalištima u Savojskim Alpama.

Les Orres ski map
Kako na putu?
 

Ruta iz Hrvatske vodi kroz Sloveniju te Italiju u smjeru Venecije, Milana i Torina. Nakon Torina napustite autocestu i popnite se na prijevoj Montgenevre. 

Slijedi spust do Briançona, odakle staza vodi dobrih 50 km u smjeru Embrun / Gap. U gradu Embrun skrenite s glavne ceste i nakon dvadeset minuta uspona dobro održavanom planinskom cestom dođete u Les Orres. 

Ništa teško, ali dosežemo visinu koja premašuje poznati slovenski prijevoj Vršič.

Pa sretan put!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »
Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 smučišč v Franciji

Katero smučišče izbrati?

Vsi vemo, da so francoska smučišča sinonim za neskončne kilometre prog, zagotovljen sneg in odlične snežne pogoje. Kako pa naj med neštetimi smučišči v francoskih Alpah izberem tisto, ki bo najboljše in najprimernejše za moj smučarski oddih?

V naslednjem pregledu vam predstavljamo 10 najbolj priljubljenih francoskih smučišč, pa naj gre za mirnejša in manjša smučišča, primerna za družine in začetnike, kot so Puy St. Vincent, Les Orres; ali pa velikane s pestro ponudbo in dovolj izzivov za vsakega ljubitelja adrenalina, kot so Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »