Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Puy Saint Vincent

Dobri Stari Puy Saint Vincent

Puy Saint Vincent je smučišče, ki ga največkrat ponudimo ljudem, ki prvič potujejo na smučanje v Francijo.


O smučišču Puy Saint Vincent

Govorimo o smučišču, ki za francoske razmere ni ravno veliko. Puy Saint Vincent (ali pri francozih PSV) premore dobrih 75 km urejenih smučarskih prog. Nahaja se v regiji Hautes-Alpes, kar v dobesednem  prevodu pomeni zgornje Alpe, Slovenci pa temu delu Francije pravimo Južne Alpe.

V zadnjih desetih letih je bilo investirano veliko sredstev v posodabljanje naprav in umetno zasneževanje, kar se zagotovo pozna pri dolžini sezone in kvaliteti smučanja. In to so prepoznali tudi slovenski smučarji. Vsako leto v zimskem času Puy obišče okrog 3.000 slovenskih ljubiteljev belih strmin.

Proge so raznolike, dovolj široke, primerne tako za začetnike kot tudi za boljše smučarje. Smučišče je izredno priljubljeno tudi pri družinah z otroki. 75 km smučarskih prog ne zveni veliko, je pa za marsikaterega rekreativnega smučarja povsem dovolj.

Najvišja točka se nahaja na 2.750 m., proge se spuščajo vse do 1.400 m.n.v., ki je hkrati najnižja točka smučišča. Najdaljši spust je dolg kar 1350 višinskih metrov! Ni govora o kakšni položni progi, ampak povsem prijetni, dovolj široki in ravno pravšnji strmini. Posebno doživetje pa je tudi nočna smuka.

Link: Hoteli in apartmaji v Puy Saint Vincent

Puy Saint Vincent ski map
Puy Saint Vincent kot destinacija

Destinacijo Puy Saint Vincent lahko razdelimo na 3 okrožja:

  • Puy Saint Vincent 1400
  • Puy Saint Vincent 1600
  • Puy Saint Vincent 1800
Puy Saint Vincent 1400

Na 1.400 m se nahaja prava vasica, najstarejši del z nekaj zgodovinskimi zgradbami. Najpopularnejša je javna krušna peč, ki jo uporabljajo še danes.  Vasica premore 3 hotele in nekaj chaletov. Na 1400m  je odlično izhodišče za smučarsko tekaško progo, ki vodi vse so najvišjega dela naselja na 1800 m.

Začetniki pogosto prve korake na snegu naredijo prav na 1.400m, kjer je na voljo idealen ski-lift, ki ni pretežek, obenem pa zelo prijetno proga za vsakega smučarskega začetnika.

Puy Saint Vincent 1600

Na 1.600 je pravi center smučišča. Prav vsakega preseneti ogromen objekt, ki mu pravimo čebelnjak. Gre za tipično blokovsko zgradbo, karšne najdemo še na številnih francoskih smučiščih – in tudi Puy ima svojo. Priznajmo, da na drugih smučiščih obstajajo tudi večji kolosi. Je pa glede na teren in majhnost smučarskega centra ta stavba zelo izstopajoča.

V pritličju “čebeljnaka” boste našli: zdravstveno ambulanto in lekarno, trgovino z živili, pekarno, šolo smučanja, izposojevalnico opreme,  trgovino s spominke ter nekaj lokalov in restavracij. V zgornjih nadstropjih je umeščenih ogromno apartmajev, vendar so majhni in klasificirani z 2*.

Lokacijo na 1600 m izbirajo gosti, ki želijo imeti vse pri roki, ne ozirajo pa se toliko na  standard bivanja.  V bližino objekta se iztečejo proge različnih težavnsti,  družine z malimi otroki pa izkoristijo poligon za začetnike.

Puy Saint Vincent 1800

Lokacija na 1.800 je namenjena pretežno namestitvam, ki so večinoma ski & out, nobena ni oddaljena več kot 150 m od najbližje proge. To je zagotovo velika prednost Puy Saint Vincenta. Na voljo so tako klasični apartmaji za 4 – 8 oseb, locirani v večjih rezidencah, kot tudi manjše hiške.

Najbolj cenjene in med slovenskimi smučarji poznane namestitve so: Parc aux Étoiles (rezidenca in hiške), Dame Blanche (rezidenca in hiška), Les Gentianes, Hameau des Ecrins, itd. Vsaka hiša ima svojo dodano vrednost: v kompleksu Parc aux Étoiles je gostom na voljo brezplačna savna, Les Gentianes nudi uporabo bazena, Dame Blanche je renovirana…

Parkiranje na javnih parkiriščih je brezplačno. Hkrati pa vsaka hiša premore tudi svoje pokrito parkirišče, ki je na voljo proti doplačilu.

Za oboževalce francoskega kruha bodo poskrbeli v pekarni Tom-Rider, ki se nahaja tik ob smučišču in dovolj blizu vseh namestitev in kjer dnevno nudijo svež kruh. Tom-Rider se čez dan spremeni v miren, a prijeten lokal z glasbo in sončno teraso.

Link: Hoteli, apartmaji in cene v Puy Saint Vincent

Kako se pripeljati do Puy Saint Vincenta?

Iz osrednje Slovenije v Puy? Čez Primorsko v Italijo, mimo Benetk, Verone, Milana in Torina. Avtocesto zapustite nekaj kilometrov pred predorom Fréjus, ki vodi v bolj severne predele Alp. Držite se smerokazov za Sestriere,  vzpnete se preko prelaza  Montgenevre in že ste v Franciji.  Sledi spust v Briançon, simpatično zgodovinsko mesto in lokalno središče, od tam pa je le še dobrih 30 minut vožnje do Puya. V celoti je pot dolga približno 750 km ali 8 ur vožnje.

Zgodnja decembrska smuka?

Absolutno. Puy premore 100% pokritost terena z umetnim snegom do nadmorske višine 2000 m.n.v. Za višje lege pa poskrbi kar narava sama. Smučišče leži v narodnem parku Écrins in je obdano z vrhovi, ki krepko presegajo 3.000 m.n.v., kar naj bi po besedah domačinov še dodatno ohlajalo ozračje in poskrbelo za idealne snežne pogoje.

Spomladanska smuka in snežne razmere v Puy Saint Vincent

Enako velja za spomladansko smuko. Smučišče je zares bogato s snegom in če se ozremo na zadnjih 10 sezon, težav ni bilo. Ne gre pozabiti, da Puy Sain Vincent  leži v Južnih Alpah, ki mejijo s sončno Provanso, in tudi morje ni daleč.  Bližina morja pomeni več padavin, nadmorska višina in lokalna klima pa poskrbita zato, da je snega dovolj.

Srednjeročna statistika zadnjih let je že večkrat pokazala, da je največ snega zapadlo prav v Južnih Alpah. Po drugi strani pa sončna orientacija omogoča prijetno počutje na snegu tudi v najhladnejših mesecih.

Cene smučanja v Puy Saint Vincent

Paketne cene za tedensko bivanje in 6 dnevno smučarsko vozovnico se začnejo pri 150 €.

Link: Rezervacije Puy Saint Vincent

Cene se dvignejo v času Božično – Novoletnih praznikov in zimskih šolskih počitnic, v ostalih terminih pa velja Puy za enega najbolj cenovno dostopnih smučarskih centrov v Franciji.

Ostale pomembne informacije:
  • Proga za tek na smučeh je speljana med 1.400 in 1.800 m. Uporaba je na voljo vsem smučarjem, ki imajo kupljeno smučarsko vozovnico.
  • Ob večerih je na voljo nočna vožnja s snežnimi sanmi in ratraki
  • Nočna smuka je na voljo ob torkih in sobotah. Speljana je po 2,7 km dolgi progi in je brezplačna za imetnike 6-dnevne smučarske vozovnice.
  • Puy Saint Vincent tudi omogoča veliko turne smuke.

1 thought on “Dobri Stari Puy Saint Vincent”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »
Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 smučišč v Franciji

Katero smučišče izbrati?

Vsi vemo, da so francoska smučišča sinonim za neskončne kilometre prog, zagotovljen sneg in odlične snežne pogoje. Kako pa naj med neštetimi smučišči v francoskih Alpah izberem tisto, ki bo najboljše in najprimernejše za moj smučarski oddih?

V naslednjem pregledu vam predstavljamo 10 najbolj priljubljenih francoskih smučišč, pa naj gre za mirnejša in manjša smučišča, primerna za družine in začetnike, kot so Puy St. Vincent, Les Orres; ali pa velikane s pestro ponudbo in dovolj izzivov za vsakega ljubitelja adrenalina, kot so Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »