Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Družina lahko koristi turistični bon tudi za kolesarjenje v Seči, Parenzana

Turistični boni za Slovenijo – Vsa vprašanja in odgovori!

Vlada Republike Slovenije je pripravila tretji protikoronski zakon, v katerega so vključeni tudi turistični boni, katerega prejme vsak slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Zaradi številnih prejetih klicev in povpraševanj glede turističnih bonov oz. turističnih vavčerjev, smo za vas pripravili pogosto zastavljena vprašanja z odgovori.

NOVO – BONI VELJAVNI DO 31.12.2021

Vlada je 3.12.2020 izdala sklep o podaljšanju veljavnosti turističnega bona in sicer do 31. decembra 2021 za upravičence, ki bonov do uveljavitve sklepa še niso koristili.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19 določa bon za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma z namenom odprave posledic epidemije v turizmu. V zakonu je tudi določeno, da lahko vlada s sklepom omenjeni ukrep podaljša največ za obdobje dvanajstih mesecev. Kar pomeni, da ponovnega podaljšanja turističnih bonov ne bo, tudi če se bodo zapiranja in odpiranja hotelov ponavljala.

Zato svetujemo vsem, da svoje rezervacije za turistične bone opravite čim prej in po potrebi kasneje termin prestavite, v kolikor bi prišlo do ponovnega zapiranja. Za rezervacijo stranke nimajo nobenih stroškov, zato je bolje, da se rezervacije opravijo takoj ko je to mogoče.  

Kdo je upravičen do turističnih bonov?

Bone bomo prejeli vsi, ki prebivamo v Sloveniji oziroma imamo tukaj stalno prebivališče. Polnoletne osebe bodo upravičene do bonov v vrednosti 200 evrov, mladoletne pa v vrednosti 50 evrov.

Za katere storitve lahko koristim oz. unovčim turistični bon?

Porabiti ga je mogoče za plačilo nastanitve oziroma nastanitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje. V primeru rezervacije nočitve s polpenzionom ali all-inclusive paketom, se razlika v ceni med zajtrkom in polpenzionom (večerja), ali all-inclusive paketom (kosilo in večerja), doplača ob prihodu v namestitev s plačilom gotovine ali kartice po rednem ceniku ponudnika storitev.

Najmanj koliko nočitev skupno bo pogoj za unovčenje bona?

Število nočitev ne bo pogoj za unovčenje bona.

Ali lahko doplačam za večerjo oz. polpenzion v objektu?

Če v objektu nudijo možnost dodatnih obrokov, lahko le te dodatno naročimo in jih doplačamo. Trenutno osnutek zakona ne omogoča plačila dodatnih obrokov s turističnim bonom, ampak le z gotovino oz. kartico.

Ali lahko turistični bon razdelim na več plačil različnim ponudnikom?

Da, turistični bon je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku, kar pomeni, da ga lahko koristite pri različnih ponudnikih.
Primer: 100€ porabite v hotelu v Portorožu, drugih 100€ pa v apartmaju v Kranjski Gori.

Bom lahko z bonom plačal tudi druge storitve kot so kosila, masaže in obiski naravnih znamenitosti?

Ne, te izdatke bo potrebno poravnati iz drugih virov.

Ali je prenosljiv?

Turistični bon je prenosljiv samo med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena. To so lahko zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Postopek prenosa in potrebno izjavo najdete na tej povezavi.

V kakšni obliki bodo turistični boni izdan?

Turistični boni bodo izdani v elektronski obliki. Upravičenec poda svoje osebne podatke pri ponudniku storitve, ta pa preko informacijskega sistema FURS javi, da je bil bon te osebe koriščen.

Potrebujem kakšen dokument za koriščenje bonov?

Za koriščenje bonov je potrebno ob prihodu v nastanitev prinesti osebni dokumentv in izpolnjeno “Potrditev unovčitve bona”. V primeru

Kdaj lahko turistični bon porabim?

Turistični bon je veljaven za bivanje od 19. junija 2020 do 31. decembra 2021 (podaljšani in hkrati skrajni rok). 

Kaj se zgodi z neporabljenimi boni?

Boni, ki se ne bodo unovčili do 31.12.2021, bodo po tem datumu zapadli. Boni ne bodo izplačljivi v denarju. Upravičenec ne bo mogel uveljavljati nikakršnega zahtevka do Republike Slovenije.

Zračni posnetek smaragdnega jezera Jasna, Kranjska gora
www.slovenia.info, foto: Dražen Štader, Produkcija Studio

Ali lahko naredim rezervacijo preko MountVacation in kako poteka?

MountVacation vam omogoča hitro in enostavno rezervacijo s celotnim pregledom vseh nastanitev, kjer je možno unovčiti turistični bon, na enem mestu. 

Pri rezervaciji je potrebno izbrati način plačila »Turistični bon (po potrebi doplačilo)«.
Način plačila »Turistični bon (po potrebi doplačilo)« se bo kot opcija izpisala le takrat, ko bodo izpolnjeni vsi osnovni pogoji.

Trenutno so ti pogoji:
1. Potnik je državljan Republike Slovenije ali ima v Republiki Sloveniji stalno bivališče
2. Izbrana nastanitev je v Sloveniji
3. Termin potovanja od 19.06.2020 do 31.12.2020

Rezervacija, opravljena na strani MountVacation.si bo poslana direktno v sistem nastanitve. Plačilo se v celoti poravna na mestu nastanitve.

Kako poteka plačilo in stroški odpovedi potovanja?

Vsaka nastanitev bo imela svoja pravila pri zahtevah glede potrditve vašega prihoda. Za garancijo resnosti vaše rezervacije bodo ponudniki lahko zaprosili za številko kreditne kartice ali doplačilo manjšega depozita.

Stroški odpovedi potovanja bodo individualno pripravljeni za vsakega ponudnika nastanitve posebej.

Ali lahko turistični bon porabim za zimske ali novoletni termin?

Turistični bon se lahko porabi za vsa bivanja, ki se zaključijo do 31.12.2020, kar pomeni, da bon lahko korsitite tudi za zimski ali novoletni termi. S turističnim bonom lahko plačate le storitev najema oz. nočitve z zajtrkom. Vse ostale storitve so plačljive direktno s strani gosta z gotovino ali kartico.

Ali bodo veljali določeni pogoji glede destinacije, kjer bo nekdo lahko unovčil bon – v izogib temu, da bi se zelo veliko število ljudi usmerilo le na nekaj destinacij?

Omejitev glede izbire destinacije ne bo. Na ministrstvu za gospodarstvo upajo na razpršenost po prostoru in času. Priporočeno je, da z rezervacijo ne čakamo predolgo, saj je v Sloveniji le okoli 135.000 ležišč. Zagotovite si počitnice na željeni destinaciji, preden je prepozno. Na MountVacation.si imate pregled vseh nastanitev, kjer lahko unovčite bone, na enem mestu. Enostaven pregled, hitra in enostavna rezervacija. Unovči svoj bon!

77 thoughts on “Turistični boni za Slovenijo – Vsa vprašanja in odgovori!”

  1. Ima vprašanje: Ali lahko najem apartmaja npr. za 6 oseb plačam z enim bonom ali mora vsaka oseba plačati najem apartmaja v soarzmerni vrednosti najema apartmaja?

    1. Gospa Jelka,
      Predložili boste toliko bonov, kolikor bo skupna vrednost aranžmaja. Na primer, za 400 € boste predložili dva, 4 bone lahko koristite za kaj drugega. Morate biti samo pozorni, ker bon ni mogoče razdeliti. Torej v primeru da bi bil aranžma 380 € in bi dali 2 bona, bi 20 € iz enega bona izgubili.
      Tako je bolje, da izberete aranžma, ki je malo nad boni in tisto malo razliko doplačate v objektu.
      Upam, da sem vam odgovoril na vprašanje.

  2. Ali je mogoče koristiti bone v počitniških nastanitvah, ki jih ponujajo npr. sindikati, delodajalci, itd.

    1. Gospod Gregor pozdravljeni,

      Žal počitniških nastanitev, ki jih ponujajo sindikati in delodajalci, ne nudimo, zato vam priporočamo, da se za informacije obrnete na sindikat oziroma delodajalca, katerega nastanitev vas zanima. V primeru, da vas zanima naša ponudba lahko obiščete http://www.mountvacation.si kjer imamo vso ponudbo na enem mestu. Za povpraševanje pa nas lahko pokličete tudi na telefonsko številko 059 079 820.

      Lep dan vam želi,
      ekipa MountVacation

  3. Ali lahko vnovčim bon, če dopustujem z osebo, ki ni v sorodu z mano in je vrednost najema sobe ali apartmaja za 2 osebi 220,00€ oz je to oseba, na katero se bon ne prenese

    1. Andrejka,
      Na aranžmaju lahko koristite en ali več bonov. Pomembno je, da je oseba, ki ga koristi pooblaščena za koriščenje. Kar pomeni vi osebno ali pa vaši družinski člani do 2. kolena. Če druga oseba z vami nima bona to ni pomembno. Razliko do 220 € (torej 20 €) boste doplačali na licu mesta.

    1. Klemen,
      To politiko ureja sama namestitev. V kolikor lastnik namestitve nima nič proti in tudi vi kot starši ne, potem je tako potovanje mogoče.

    1. Pozdravljen Timotej, ni še uradnih informacij kako bo s prenosom bonov, saj se država želi zaščititi, da ne bi prišlo do zlorab pri prenosih. Trenutno se ve, da bo bon unovčljiv z davčno številko in preko spletne aplikacije, do katere bo imel dostop namestitvenik. Ni pa še popolnoma jasno, kako bodo preverili, ali so to vaši starši ali pa starti starši, v kolikor vas takrat ne bo tam zraven. Trenutno vemo, da bodo boni prenosljivi do drugega kolena.

  4. Pozdravljeni.
    Zanima me, kdaj bo mogoče koristiti bone za nastanitev ? Rečeno je bilo, da se bojo boni uveljavljali z začetkom junija, ampak do sedaj še noben ne ve nič o tem.
    Hvala za pojasnilo.

    1. Pozdravljeni Sara,
      Zakon je bil sprejet in čakamo na uredbo. V sistemu trenutno dovolimo, da se izbere plačilo s turističnimi boni za termine po 1.7.2020. Koliko prej se ga bo dalo koristiti je vprašanje, vsekakor pa ne pričakujemo da prej kot pred 25.6.2020.

  5. Pozdravljeni.
    Zanima me, kako veš pri katerem ponudniku je bon unovčljiv? Se bo to nanašalo na vse apartmaje in hotele v Slo ali so kakšne omejitve?

    1. Ivana pozdravljeni!
      Turistični bon se lahko unovči pri ves registriranih ponudnikih v Sloveniji. Kar se tiče omejitev je le ta, da se bon lahko unovči samo za
      najem oziroma nočitev z zajtrkom. Ne moreš ga npr. unovčiti za polpenzion, za plačilo večerje ali pa welness storitev.
      Lep pozdrav,
      Klemen

  6. Pozdravljeni!
    Lahko moj mož Argentinec, ki sicer še ne more imeti stalnega prebivališča v Sloveniji (šele po dveh letih bivanja v SLO ga bo lahko zamenjal s stalnim), ima pa davčno številko in je rezident RS, tudi koristi turistični bon? Ne vemo, kam se obrniti po odgovor.
    Hvala in lep pozdrav, Eva

    1. Eva pozdravljeni!
      Vsi upravičenci bona morajo imeti stalno prebivališče v Sloveniji, tako da vaš mož žal ne bo prejel turističnega bona.
      Lep pozdrav,
      Klemen

    1. Pozdravljeni Sabina,
      Vsi si želimo, da se ne bi rezerviralo preko Bookinga. Ker če se rezervira preko Bookinga, bo Booking izstavil fakturo od 15%-20% namestitvi za provizijo. Ta denar bo šel na Nizozemsko. S tem direktno subvencioniramo drugo gospodarstvo. Hiter izračun:
      cca. 350 milijonov evrov je bonov. 20% tega če gre Bookingu, je dejansko naša injekcija 70 milijonov evrov Bookingu. Kar si slovensko gospodarstvo ne želi. Rezervirajte preko slovenske agencije/portala ali direkt v namestitvi.
      Lep pozdrav, Dejan

      1. Pozdravljeni.

        Žal smo si rezervirali dopustovanje preko bookinga še preden so bili ti boni sploh omenjeni.
        Glede na to, da se vsi stroški poravnajo na recepciji dotičnega apartmaja ob prihodu, torej sredstva ne gredo preko bookinga, a v tem primetu tudi ne gre? Ker zdaj res ne vem ali naj vse skupaj odpovem ali se glede na to, da se plača direktno pri nas vse stroške, lahko boni uveljavljajo.

        Hvala za odgovor.
        Lep dan,
        Sabina

        1. Spoštovani.

          Lahko prosim odgovorite še na moje druge vprašanje, saj mi na prvega niste odgovorili, napisali ste samo kako bi naj to uredili, ne pa če je možno. Zanima me, če se rezervacija preko bookinga, ki se v celoti plača na recepciji tega apartmaja, lahko plača z boni?

          Lp
          Sabina

          1. Pozdravljeni,

            Na prvega smo vam odgovorili – rezervacija preko bookinga je možna, vendar boste s tem, denar, ki bi moral iti v slovenski turizem, spravili na Nizozemsko.
            Kljub temu, da se z boni plača ob prihodu na namestitev, bo booking prejel provizijo rezervacije, ker bo izstavil fakturo (rezervirali ste preko bookinga).
            Poleg tega pa mi nismo pravi naslov za odgovarjanje na vprašanja v zvezi z booking.com rezervacijami. Priporočamo vam, da kontaktirate njihovo podporo uporabnikom, saj so oni odgovorni za svoje stranke.

            Lep pozdrav,
            Klemen

  7. Zakaj pa ste moje vprašanje izbrisali? Kaj je narobe z njim?
    Ali lahko še enkrat vprašam, ali se boni lahko koristijo, le opraviš rezervacijo preko bookinga za apartma v Sloveniji?
    Hvala in lep dan,
    Sabina

    1. Se opravičujem, ampak pred pisanjem drugega vprašanja, prvi res ni bil viden. Ne vem zakaj ne, a zdaj je kar je. 😉

      Lp
      Sabina

  8. Pozdravljeni,
    z dekletom bova dopustovala v hotelu. Skupna cena je 380 eur. Z dekletom nisva v zakonski zvezi. Ali lahko potem prispevava vsak svoj delež bona (npr. pravi en 200 en 180 eur)?
    Še drug primer. Najel bi apartma za 6 ljudi v vrednosti 400 eur. Ali si lahko ta znesek razdelimo in iz bona vsak prispeva svoj delež, ali morata bon koristiti oz. znesek poravnati nujno dve osebi v celoti.

    1. Anže,
      po novi uredbi se lahko vsi boni delijo.
      Primer 1: Lahko tako kot ste napisali
      Primer 2: lahko si razdelite bone kakor želite. Ostalo nekoriščeno ostane na davčni številki nekoriščeno in se lahko koristi kasneje.

  9. Pozdravljeni!

    Ali moram rezervacijo opraviti direktno pri ponudniku (npr. kontaktiram hotel) ali lahko rezerviram preko turistične agencije, ki ponuja ta hotel?

    Hvala, lp
    Katja

    1. Pozdravljeni Katja,
      Lahko rezervirate preko turistične agencije, ki ponuja ta hotel, če ima agencija direktno pogodbo s tem hotelom.
      MountVacation npr. ima vse pogodbe direktno, je pa ogromno agencij, ki preprodaja npr. MountVacation hotele.

      Pošljite na cs@mountvacation.com primer in vam bomo lahko povedali direktno.
      Lep pozdrav, Dejan

    1. Slavko, Uredba trenutno tega ne dovoli. Tukaj je prepis:
      Turistični bon je prenosljiv samo med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena. To so lahko zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

      Lep pozdrav, Dejan

  10. Pozdravljeni
    Mene pa zanima, če bon pokrije tudi ceno zaključnega čiščenja apartmaja (ponudnik ima ceno najema apartmaja na noč in doplačilo v 1x znesku za zaključno čiščenje apartmaja) in turistično takso ali moram to doplačati?
    Hvala za odgovor in lep pozdrav,
    Zdenka

    1. Zdenka,
      Bon pokriva samo najem apartmaja.
      Zaključno čiščenje, turistične takse, v nekaterih primerih posteljnino, brisače, ležalnike, prijavnino in podobno morate doplačati.

      Lep pozdrav, Dejan

    2. Zdenka,
      Bon pokriva samo najem apartmaja.
      Zaključno čiščenje, turistične takse, v nekaterih primerih posteljnino, brisače, ležalnike, prijavnino in podobno morate doplačati.

      Lep pozdrav, Dejan

  11. Pozdravljeni!
    Ali lahko oče mojih mladoletnih otrok daruje turistični bon meni. Nisva v razmerju in ne živimo na istem naslovu. Ali oče lahko podari bon otrokom oni pa meni? Kakšna potrdila bi v takem primeru potrebovala?
    Lep pozdrav
    Alenka

    1. Pozrdavljeni Alenka,

      Zanimivo vprašanje…
      Oče sigurno lahko podari bon otrokom. Če ga lahko otroci potem vam pa ne vemo. Verjetno je Furs najboljši naslov … ali pa napišita da živita v izven zakonski zvezi na bon in naj ga on tako preda direktno vam, pa je rešeno 🙂

      Lep pozdrav, Dejan

  12. Sem zakonita skrbnica starejše duševno prizadete osebe, ki živi v domu upokojencev. Sam bona zaradi bolezni ne more koristiti. Ali ga lahko koristim jaz kot skrbnica

    1. Jadranka pozdravljeni!

      Glede prenosa bonov smo napisali članek na tej povezavi: https://blog.mountvacation.com/prenos-turisticnega-bona/, kjer najdete tudi izjavo za prenos bona. Vendar, ker je vaš primer zelo specifičen, vam priporočamo, da pokličete na klicni center za turistične bone. Telefonska številka je 08 200 1005. Dosegljivi pa so ob ponedeljkih, torkih in četrtkih: od 8. do 15. ure, sredah: od 7. do 17. ure in petkih: od 8. do 13. ure.

      Lep pozdrav,
      Klemen

  13. Kaj pa kampi? Imajo akcijsko ponudbo, v kateri je v ceni zajeta nočitev za dve osebi + elektrika.
    Ali se v tem primeru lahko koristi bon?

    1. Samo pozdravljeni!

      Tudi v kampih lahko koristite turistične bone. Kar se tiče akcijske ponudbe, pa predlagamo, da direktno kontaktirate ponudnika storitve.

      Lep pozdrav,
      Klemen

    1. Urška zdravo!

      Vsak državljan, ki bo letos dopolnil 18 let, dobi bon v višini 200€.
      Npr. tudi, če imaš 18. rojstni dan novembra, prejmeš bon za 200€.

      Lep pozdrav,
      Klemen

    1. Ross zdravo!

      Bone ni možno koristiti za hišne ljubljenčke. V primeru, da nastanitev na ponuja brezplačnega bivanja za hišne ljubljenčke, je potrebno doplačilo
      z gotovino ali kartico.

      Lep pozdrav,
      Klemen

  14. Kje bi lahko dobila konkretne odgovore na naslednja vprašanja in prosim odgovore na mejl maja.maja.legende@gmail.com

    Kupoprodajna pogodba je bila na mejlu pred korono a ker je bil apartma ki sva ga želela kupiti zaseden nismo morali uradno podpisati pogodbe in registrirati dejavnosti najem in oddaja apartmaja nato nastopi korona virus in se na ajpesu za registracijo dejavnosti in s podjetjem za podpis pogodbe nismo mogli odgovoriti, ker je bilo vse zaprto.

    Ko so se ukrepi sprostili smo šele lahko vse uredili zdaj pa me zanima, če obstaja kakšna možnost, da lahko stranke pri nas izkoristijo turistične bone ali ne?

  15. Ali lahko s punco s katero nisma na istem naslovu koristima bone in sicer jaz imam svojega in od svojih staršev, ona pa svojega in od svoje mame. Torej skupno imava za 1000 EUR bonov. Imava že opravljeno rezervacijo v višini 1050 EUR na moje ime.
    L.P..

    1. Tinca zdravo!

      Bone ni možno koristiti za hišne ljubljenčke. V primeru, da nastanitev ne ponuja brezplačnega bivanja za hišne ljubljenčke, je potrebno doplačilo
      z gotovino ali kartico.

      Lep pozdrav,
      Klemen

  16. zumreta begović

    Zanima me kako sin prenese bon name ker živi v tujini in do konca leta ne bo prošel v Slovenijo.

  17. Preko booking.com sem naredil rezervacijo hotelske sobe julija. Kot plačilo preko strani je navedena plačilna kartica Visa. Ali lahko svoj bon koristim tudi v primeru da že imam- še neplačano rezervacijo v Sloveniji in ali v tem primeru ne potrebujem plačevati s kartico, oziroma plačam samo razliko med ceno in bonom? hvala.

      1. Pozdravljeni.

        Ker jaz, ne morem svojega bona prenesti na svojo sestro, vas sprašujem če lahko jaz prenesem bon na svojo mamo, moja mama pa bi bon prenesla svoji hčeri, oziroma moji sestri.
        Lep pozdrav,
        Aleš

        1. Pozdravljeni,
          kakor sem razložil v prvem odgovoru: vi lahko SVOJ bon prenesete na mamo, mama pa SVOJEGA hčerki oz. vaši sestri. Mama VAŠEGA bona nato ne more prenesti vaši sestri. V članku je podan odgovor, da brat sestri in obratno, ne more prenesti bona. To kar bi vi radi naredili je prenos med bratom in sestro, ki, kot omenjeno, ni mogoč. Možen je tudi samo en prenos bona, v vašem primeru bi se bon prenesel dvakrat – to ni mogoče.
          Lep pozdrav,
          Klemen

    1. Tanja zdravo!
      Ker odgovora na vaše vprašanje nimamo, vam priporočamo, da pokličete klicni center za turistične bone na številko 08 200 1005, kjer vam bodo zagotovo dali odgovor.
      Lep pozdrav,
      Klemen

  18. Pingback: Ali lahko naredim rezervacijo preko MountVacation in kako poteka? | In-fit, d.o.o.

  19. Pingback: Turistični boni za Slovenijo – Vsa vprašanja in odgovori! (končne uradne informacije) | In-fit, d.o.o.

      1. Hvala za odgovor. Zanima me še, ali mora oseba, ki plača z gotovino tudi podati osebne podatke na recepciji ob nastanitvi ali pa je dovolj, da jih poda že oseba, ki plača z bonom?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts

Top 15 francoskih smučišč
France

Top 10 skijališta u Francuskoj

Koje skijalište odabrati?

Svi znamo da su francuska skijališta sinonim za nepregledne kilometre staza i ogromne količine snijega. No kako među mnogobrojnim skijalištima u francuskim Alpama izabrati ono pravo, po mom “guštu”?

Predstavljamo ti 10 najpopularnijih francuskih skijališta, od onih manjih i mirnijih – savršenih za obitelji i početnike, kao npr. Puy St. Vincent, Les Orres; pa sve do većih i razuzdanih, s dovoljno dinamičnog terena i za najzahtjevnije ovisnike o adrenalinu – poput Les 2 Alpes, Alpe d’Huez,…

Read More »